NE PRISILJAVAJTE DIJETE DA SE FOTOGRAFIŠE SA DJEDA MRAZOM

NE PRISILJAVAJTE DIJETE DA SE FOTOGRAFIŠE SA DJEDA MRAZOM

Pojedini roditelji smatraju da su oni “glas razuma” svoje djece, a da ponekad nisu ni svjesni toga koliko je njihov glas sve samo ne razuman. Jedna od takvih situacija redovno se ponavlja u ovo doba godine.

Naime, fotografija s Djeda Mrazom je tradicija koju mnogi obožavaju. Roditeljima je draga zbog posebnog ugođaja, ali i porodičnog druženja, dok su djeca ipak najčešće oduševljena poklonima koje će im dobri dekica uručiti nakon fotografisanja. Čak i ako nema poklona barem mogu da iskoriste situaciju da mu šapnu svoje želje.

 

Međutim, nisu sva djeca takva. Nekoj djeci dekica sa dugom bijelom bradom u crvenom odijelu, koji još i nešto viče, izaziva strah, a ne radost.

Ipak, uprkos suzama i panici, roditelji insistiraju na fotografiji za uspomenu.

Stručnjaci, međutim, smatraju da je to greška. Naime, oni smatraju da je čak opasno da tjerate djecu, ako se već toliko boje, da se slikaju sa Djeda Mrazom.

– Prisiliti dijete da sjedi u krilu Djeda Mraza, stranca kod kojeg se ne osjeća ugodno, nikada nije dobra ideja – objasnio je dr Džastin Kulson, koji je i sam otac šestoro djece.

 

 

Kako kaže, nije vrijedno zbog jedne fotografije dijete izložiti tolikom stresu.

– Takvo ponašanje može da se poistovjeti i s nasiljem – uvjeren je Kulson.

Objasnio je da jedna ovakva situacija neće ostaviti veliki trag na djetetovom razvoju, ali ako se takve situacije ponavljaju, djeca stiču utisak da roditeljima nije bitno kako se oni osjećaju.

– Pojedini roditelji stalno ignorišu djetetove strahove, osjećanja i tugu koju izražavaju. Ne pridaju im dovoljno na značaju jer su djeca, a to može kod njih da stvori, kada odrastu, neke određene psihičke probleme – zaključio je ovaj doktor, prenosi Daily mail.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »