NATO trupe u Ukrajini mogle bi izazvati Treći svjetski rat

NATO trupe u Ukrajini mogle bi izazvati Treći svjetski rat

Razmještanje trupa NATO-ovog bloka predvođenog SAD-om na bojna polja u Ukrajini moglo bi rezultirati sveopštim globalnim sukobom, zapravo Trećim svjetskim ratom, rekao je italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

On je odbacio svaku mogućnost da će snage njegove zemlje nekako završiti raspoređene da podrže borbu Kijeva. Ministar je to izjavio u petak tokom intervjua na marginama sajma LetExpo u Veroni. Upitan o izgledima da će NATO trupe završiti u takvom raspoređivanju, Tajani se usprotivio toj ideji.

“Mislim da NATO ne bi trebao ući u Ukrajinu. To bi bila greška. Moramo pomoći Ukrajini da se odbrani, ali ulazak u zemlju da vodi rat protiv Rusije znači rizikovati Treći svjetski rat”, rekao je diplomata.

Tajani je odbacio svaku mogućnost da italijanske trupe završe u Ukrajini. Upitan o tome da druge zemlje NATO-a šalju svoje trupe da podrže Kijev u njegovoj borbi protiv Moskve, posebno Francuske, ministar je rekao da se nada “da se to neće dogoditi”.

 

NATO

 

Izjave Tajanija dolaze nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovo pokrenuo temu slanja zapadnih vojnika u Ukrajinu, u novom intervjuu za emitere TF2 i France 2.

Macron je Rusiju otvoreno opisao kao „protivnika“ Francuske , insistirajući, istovremeno, da Pariz ne „vodi rat protiv Rusije“, već samo „podržava“ Kijev u sukobu. Što se tiče potencijalnog raspoređivanja trupa, on je odbio da kaže bilo šta konkretno, insistirajući da želi da zadrži “stratešku dvosmislenost” i da ima svoje “razloge da ne bude precizan”.

O izgledima za slanje zapadnih trupa u Ukrajinu prvi je put razmišljao francuski predsjednik krajem februara, kada je rekao da se ta ideja ne može u potpunosti “isključiti” . Primjedbe su izazvale val demantija od strane kolega članica bloka predvođenog SAD-om, pri čemu su njegovi glavni učesnici u više navrata odbacivali tu ideju. Manje države saveza, međutim, uključujući novu članicu Finsku, podržale su Macronovo gledište po tom pitanju.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »