JELA OD GRAHA KOD NAS I U SVIJETU

JELA OD GRAHA KOD NAS I U SVIJETU
Grah je, bez sumnje, najpopularnije narodno jelo. To je izvanredno izdašna i hranjiva namirnica koju možete pripremitl na najrazličitije načine, jer će od pola kilograma graha, pripremljenog i bez mesa, četveročlana obitelj imati vrlo ukusan i kaloričan obrok.
Grah se nalazi na popisu našlh najpoznatijih specijaliteta, kao što su: makedonsko gravče-tavče, leskovačke punjene paprike s grahom, »jota«, »šolet«, »macanica, vojnički, šumski i hajdučki grah, zatim pripreman na podravski, šarplaninski, kordunski, primorski, međimurski, srpski, slovenski način.
Slikovni rezultat za grah
Pročitat ćete kako se grah kuha i u drugim dijelovima svijeta, u Evropi na talijanski, bugarski, norveški, grčki, francuski, španjolski i rumunjski način, u Aziji na azerbejdžanski, turski, izraelski, indonezijski i arabijski način, u Africi na kenijski, tuniski i alžirski način, u Americi na mekslčki, kostarikanski, salvadorski; paragvajski, brazilski, kolumbijski, gvatemalski način.
U Australiji ga kuhaju da se može pripremati s raznim mesom: ovčetinom, janjetinom, piletinom, puretinom, guščetinom, ribom, zatim s voćem: bananama, šljivama i jabukama, sa svježim i ukiseljenim povrćem, te sa začinima: majčinom dušicom, metvicom, žalfijom, koprom, ružmarinom, klinčićem, šafranom, cimetom itd.
U mnoštvu recepata jela od graha pronaći ćete kako se od graha pripremaju popečci, hladetina, sarma, kačamak, okruglice, savici, pirei, papule, potaži i razne poslastice.
Skuhani grah ne mora uvijek biti varivo, čorbast ili gust, tj. skuhan na isti način. Zato odaberite i pripremite jela od graha i na malo neobičan način. Vidjet ćete da su vrlo jednostavna, ali veoma ukusna.

Savjeti za ispravno kuhanje graha

Kuhanje graha ovisi o tome u kakvoj ga vodi kuhate. Ako je voda tvrda, s mnogo kalcija, duljlna kuhanja se može podvostručiti. Tu pomaže žličica sode blkarbone koju cete staviti u vodu za kuhanje.
Probavljivost graha ovisi od vrste, starosti i načina priremanja. Najveća probavljlvost se postiže ako se grah protisne (pasira) kroz sito. Grah će biti mnogo ukusniji ako ga začinite sokom od rajčice paprom u prahu.
Ako volite ljuto, dodajte 2-3 feferona. I najtvrđi grah brzo će smekšati ako poslije prvog kuhanja vodu bacite, grah ocijedite i prelijete s nekoliko žlica ulja, pa ga poslije nekoliko minuta stavite u drugu hladnu vodu i kuhate.
Povezana slika
Grah u bilo kom obliku kuhan, ili u salati, ne treba jesti prije spavanja, jer kod nekih osoba može prouzročiti prekomjernu nadutost.
Ako grah kuhate zimi, stavite ga dan ranije preko noći u vodu (toliko da bude prekriven), a ako za pripremanje jela upotrebljavate mladi grah, namakanje nije potrebno. Ako suhi grah kuhate bez prethodnog namakanja dan ranije,  i pristavite ga u toplu vodu, tada je omekšavanje nejednako. Najčešće omekšaju samo vanjski slojevi.
Zaposlenoj ženi je teško pripremati grah, ako nema »pretis-lonca, jer se mora dugo kuhati. Evo kako su to rješavale naše bake: očišćeni i dobro oprani grah uveče namočite, ujutro ga pristavite.
Neka kipi 15 minuta. Zatim vrući lonac, poklopljen, zamotajte u kuhinjsku krpu stavite u perje (na jedan jastuk, a druglm ga pokrljte, umjesto jastuka možete upotrijebiti stare, čiste, vunene odjevne predmete).
Ostavite stajati nekoliko sati. Kad dođete s posla, bit će mekan.
Slikovni rezultat za grah
Dodajte zapršku i dovršite po ukusu Ako pripremate salatu od graha, upotrijebite maslinovo ulje i luk narezan na kolutove, no ako je pripremate s tunjevinom ili drugom ribom iz konzerve, ulje ne morate dodavati. Da biste sačuvali grah od žižaka koji ga nagrizaju pa nije za upotrebu, najbolje je da ga u ostavi čuvate u velikim staklenkama, a u svaku odozgo stavite po nekoliko režnjeva češnjaka u ljusci i 1-2 lovorova lista.
Bocu dobro zatvorite. Grah ćete, takoder, dobro sačuvati ako u platnene vreće ili u staklenke (ovisi u čemu ga čuvate), koje obavezno držite na hladnom mjestu, stavite nekoliko suhih orahovih listova.
U receptima su samo navedene vrste bijelog graha, dok se ostale vrste: trešnjevac, zelenček, sumporaš, gradištanac, šarenac, žuti i puter-grah, u receptima vode pod imenom grah.

 4,300 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »