Izgleda da je katastrofa na vidiku: Ursula Von der Leyen u redu za čelnu funkciju u NATO-u!

Izgleda da je katastrofa na vidiku: Ursula Von der Leyen u redu za čelnu funkciju u NATO-u!

Nekoliko članica vojnog bloka podupire kandidaturu predsjednice Europske komisije, rekao je diplomatski izvor za list.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen “u utrci” je za mjesto Jensa Stoltenberga, čiji mandat glavnog tajnika NATO-a istječe u listopadu, izvijestio je u petak britanski list The Sun pozivajući se na diplomatski izvor. Prema tabloidu, “određeni broj članica NATO-a” predložio je kandidaturu von der Leyen za čelno mjesto bloka. Međutim, novine su također citirale britanske izvore koji kažu da bi London “vjerojatno stavio veto” na taj potez zbog “njezinog lošeg iskustva u upravljanju njemačkim oružanim snagama” tijekom njenog mandata ministrice obrane.

 

 

Ursula von der Leyen

 

 

Novine su izvijestile da britanski premijer Rishi Sunak podupire Bena Wallacea, državnog ministra obrane, za čelno mjesto u NATO-u. Wallace je u radijskom intervjuu u veljači rekao da je zadovoljan svojom trenutnom pozicijom, dodajući da bi vođenje NATO-a također bio “odličan posao”.

U izvješću su kao drugi mogući kandidati navedeni estonska premijerka Kaja Kallas i kanadska ministrica financija Chrystia Freeland. Sun je dodao da je Kallas navodno odbio biti nominiran i da Freeland, čija je majka Ukrajinka, “malo vjerojatno” neće uspjeti jer Ottawa do sada nije uspjela ispuniti cilj NATO-a da troši 2% BDP-a na obranu. Von der Leyen imenovana je za najvišu izvršnu dužnost EU-a 2019. Njezinih šest godina na mjestu ministrice obrane Njemačke bilo je zahvaćeno nestašicom i kašnjenjima u isporuci opreme Bundeswehra. “Spremnost vojske za raspoređivanje nije se poboljšala posljednjih godina, nego je umjesto toga postala još gora”, rekao je parlamentarni povjerenik za oružane snage Hans-Peter Bartels 2018.

 

 

 

Von der Leyen predvodila je protu-ruske sankcije europskog bloka i zajedničke napore za obuku i opremanje ukrajinske vojske. Također je pozvala članice EU-a neka zauzmu oštriji stav u odnosima s Kinom.

Glavni tajnik NATO-a imenuje se na početni mandat od četiri godine, nakon konzultacija među državama članicama.

Stoltenbergov mandat produljen je na dodatnu godinu nedugo nakon što je u veljači 2022. izbio oružani sukob između Rusije i Ukrajine. Glasnogovornica vojnog bloka predvođenog SAD-om potvrdila je ranije ove godine da glavni tajnik u odlasku, koji je Norvežanin, ne planira dalje produženja njegovog mandata.

 

 

logicno

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »