POČINJE vakcinacija pilića zbog navodnog širenja novog soja PTIČJE GRIPE!

POČINJE vakcinacija pilića zbog navodnog širenja novog soja PTIČJE GRIPE!

Naučni savetnici britanske vlade kažu da bi Velika Britanija trebalo da započne ispitivanja vakcinacije živine kako bi ograničila širenje ptičjeg gripa u zemlji.

Izveštaj Naučnog savetodavnog saveta (SAC) poziva Defru da „razradi specifikacije za ispitivanja, identifikaciju potencijalnih mesta za ispitivanje na terenu i naruči studije modeliranja (uključujući procenu potrebne veličine i trajanja ispitivanja)“ kako bi podržala vakcinaciju koja bi trebalo da počne „ što pre”.

Izveštaji MSN-a : Izveštaj sadrži nekoliko preporuka za borbu protiv ptičjeg gripa dok svet nastavlja da se bori sa najvećom epidemijom virusa ikada, izazvanom visoko zaraznim sojem H5N1.

Evropska unija je već dala zeleno svetlo državama članicama da počnu sa vakcinacijom pilića i druge živine.

Vakcinacija živine trenutno nije dozvoljena u Velikoj Britaniji, ali je u martu otkriveno da vlada aktivno razmatra korak za suzbijanje virusa .

 

 

Izveštaj SAC-a odmerava koristi i troškove vakcinacije i upozorava da „formulacije vakcine treba da omoguće razlikovanje između zaraženih i vakcinisanih ptica” što bi omogućilo da se jata koja su primila vakcine prate u pogledu evolucije novih sojeva virusa koji bi mogli „izbegnuti zaštite vakcinom ili predstavljaju veći rizik po zdravlje ljudi”.

Rizik za ljude od ptičijeg gripa trenutno je klasifikovan kao nizak, ali naučnici su zabrinuti da se virus širi na sisare i da bi mogao da evoluira kako bi se više prenosio među ljudima.

Ranije ove nedelje se pokazalo da je ptičji grip otkriven u čoporu pasa u zoološkom vrtu u Engleskoj . Deset pasa je umrlo u novembru nakon što su hranjeni leševima zaraženih ptica, a naučnici istražuju da li se virus širio unutar čopora.

Defra je sinoć odbio da kaže da li će preporuka za ispitivanje vakcine biti prihvaćena.

Glavni veterinarski službenik dr Kristin Midlmis je rekla: „Mi smo usred najveće epidemije ikada viđene u ovoj zemlji i od vitalnog je značaja da imamo najbolju nauku koja informiše naš pristup.

 

 

 

NultaTačka

 426 total views,  8 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »