IMATE PROBLEM DA ZASPITE? OVO JE NAJBOLJI POLOŽAJ ZA LEŽANJE

IMATE PROBLEM DA ZASPITE? OVO JE NAJBOLJI POLOŽAJ ZA LEŽANJE

 

 

 

 

 

Pomjeranje i okretanje do sitnih jutarnjih sati trebalo bi da bude izuzetak, a ne pravilo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ali ako ste među 50 do 70 miliona odraslih ljudi koji pate od poremećaja spavanja ili budnosti, dobro ste upoznati sa ovom noćnom rutinom.

Iako je primamljivo okriviti vaš dušek za probleme sa spavanjem, pravi krivac može biti taj što ne spavate u najboljem položaju.

 

 

 

Najgori položaj za spavanje

Možda je dobra pozicija za padobranstvo, ali ležanje na stomaku nije najbolji položaj za spavanje, tvrdi Nacionalna fondacija za san.

Spavanje na stomaku može da pritisne mišiće i zglobove i izazove bolove, iritirane živce i ukočenost.

 

 

 

 

Takođe može opteretiti donji dio leđa i vrat, što bi moglo da pogorša hrkanje. Da biste to izbjegli, poduprite čelo jastukom.

 

 

 

 

Najbolji položaj za spavanje

Najbolji položaj za spavanje može zavisiti od tenutnog zdravstvenog stanja. Međutim, spavanje na jednoj strani važi za najbolji položaj. Spavanje na leđima takođe nije loše ukoliko ne hrčete.

Većina odraslih osoba spava u fetalnoj poziciji. Ako je ovo vaš omiljeni položaj, postoje načini na koje ga možete učiniti najboljim položajem za vaše zdravlje.

 

 

 

 

 

Previše čvrsto grčenje tijela može ograničiti disanje i ostaviti bolove u zglobovima. Ovo možete poboljšati tako što ćete što je moguće više ispraviti svoje tijelo i postaviti jastuk između koljena da biste spriječili naprezanje kukova, piše Citymagazine.rs.

Za većinu ljudi, najzdraviji način spavanja je lijeva strana, savijanje nogu i postavljanje jastuka između kolena. Ova pozicija može da ublaži bol u leđima i spriječi bučno hrkanje.

 

 

 

 

 

Nacionalna fondacija za san kaže da je to i najbolji izbor za osobe sa apnejom za vrijeme spavanja, iako to može dovesti do bora, jer je pola lica zaronjeno u jastuk.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »