NA ŠTA TREBATE PRIPAZITI AKO KORISTITE OVE LIJEKOVE?

NA ŠTA TREBATE PRIPAZITI AKO KORISTITE OVE LIJEKOVE?

 

 

 

 

 

Apsorpciju vitamina ili njegovu dostupnost u tijelu mogu smanjiti ili potpuno onemogućiti neki lijekovi i tvari poput alkohola, duhana i sl. Osim toga, postoje mnoge životne i zdravstvene okolnosti koje zahtijevaju veću količinu određenih vitamina i drugih sastojaka ishrane kako bi se tijelo moglo zaštititi, a ukoliko se te količine ne osiguraju, dolazi do deficita.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deficit u nekom vitaminu može se razviti kod svakoga ko dati vitamin ne konzumira u dovoljnoj količini ili ga zbog nekog poremećaja u probavnom traktu ne može dobro apsorbovati, ili on zbog nekog poremećaja u tijelu nije dostupan. Tu se prvenstveno ubrajaju poremećaji žuči, jetre, gušterače, želuca, tankog crijeva, bubrega i sl.

Apsorpciju vitamina ili njegovu dostupnost u tijelu mogu smanjiti ili potpuno onemogućiti i neki lijekovi i tvari poput alkohola, duhana i sl. Osim toga, postoje mnoge životne i zdravstvene okolnosti koje zahtijevaju veću količinu određenih vitamina i drugih sastojaka ishrane kako bi se tijelo moglo zaštititi. Ukoliko se te količine ne osiguraju dolazi do deficita. Od lijekova koji narušavaju apsorpciju i dostupnost vitamina i minerala u tijelu najvažniji su: Andol i Aspirin (acetilsalicilna kiselina), sirupi protiv kašlja (amoniklorid), antacidi, antibiotici, antidepresivi i estrogeni (kontracepcijske pilule).

 

 

 

 

 

Andol i Aspirin (acetilsalicilna kiselina)

Acetilsalicilna kiselina najčešće je primjenjivan lijek za suzbijanje boli i smanjenje tjelesne temperature. Najčešće primjenjivani analgetici koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu su Andol i Aspirin. Najčešći deficiti koje nalazimo pri dugotrajnijoj primjeni salicilata su deficit vitamina K, B1, B12, C i folne kiseline te minerala željeza i kalija.

 

 

 

 

 

Sirupi protiv kašlja (amoniklorid)

Amoniklorid se često koristi u proizvodnji lijekova, naprimjer, u sirupu za kašalj. Ovaj sastojak vrlo negativno utječe na status vitamina C, a gubitak vitamina C iz tijela može uvjetovati sekundarne infekcije i druge poremećaje. Dodatno uzimanje vitamina C preporučuje se pri primjeni sirupa za kašalj i sličnih pripravaka koji sadrže amoniklorid.

 

 

 

 

 

Antacidi

Antacidi su lijekovi koji se koriste u slučajevima kada zbog povećane razine želučane kiseline nastaju bolovi u želucu ili dvanaestercu. Lijekovi za neutraliziranje želučane kiseline sastoje se od iona metala aluminija, magnezija, kalcija ili natrija povezanog s nekom lužinom. Dugotrajnija primjena antacida koji sadrže aluminij hidroksid ili natrij može uvjetovati deficit kalcija jer ovi minerali remete apsorpciju kalcija u tijelu.

Upotreba antacida koji sadrže kalcij može pak proizvesti deficit minerala magnezija i hroma, što može uvjetovati raznorazne poremećaje u tijelu. Osim deficita u navedenim mineralima, dugotrajnija primjena antacida može prouzrokovati i deficit mnogih drugih vitamina i minerala iz jednostavnog razloga što smanjuje razinu želučane kiseline toliko da to remeti apsorpciju vitamina i minerala koji trebaju prisutnost želučane kiseline. U te vitamine i minerale prvenstveno se ubrajaju vitamini A, B1, B3, B12, folna kiselina, te minerali željezo, kalcij, cink i krom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antibiotici

Antibiotici se vrlo često primjenjuju u liječenju različitih infekcija i upala. No, ovi lijekovi ne uništavaju samo štetne bakterije već i korisne. Između ostalog, mogu prilično osiromašiti crijevnu floru i proizvesti deficitt vitamina B kompleksa i vitamina K. Uz antibiotike je zato preporučljivo uzimati dodatne vitamine, posebno one B grupe i vitamin C.

 

 

 

 

 

Antidepresivi

Antidepresivi su lijekovi koji se koriste u liječenju depresije. Nuspojave kod ovih lijekova uključuju suhoću usta, pojačano znojenje, ubrzano lupanje srca, opstipaciju i poremećaje akomodacije oka. Svi antidepresivi imaju negativan učinak na neke vitamine i minerale u tijelu, prvenstveno vitamine B skupine, vitamina C, kalcij i magnezij. Zbog toga se preporučuje ove vitamine i minerale uzimati dodatno kako bi se prevenirao deficit.

 

 

 

 

 

Estrogeni (kontracepcijske pilule)

Estrogen je sastojak kontracepcijskih pilula i lijekova koji se primjenjuju u hormonalnoj nadomjesnoj terapiji. Ovi lijekovi često negativno djeluju na status vitamina B6, B1, B2 i na status folne kiseline. Također mogu smanjiti nivo magnezija i cinka. Dodatno uzimanje ovih vitamina i minerala preporučuju se svima koji koriste kontracepcijske pilule ili se liječe hormonalnom terapijom koja sadrži estrogen. Estrogen povoljno djeluje na apsorpciju kalcija i vitamina D.

 

 

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »