FENOMENALNO! POGLEDAJTE KAKO BAGER GAZI I UNIŠTAVA VIŠE OD MILION KOVID VAKCINA!

FENOMENALNO! POGLEDAJTE KAKO BAGER GAZI I UNIŠTAVA VIŠE OD MILION KOVID VAKCINA!

Nigerija je uništila stotine hiljada doza vakcine protiv koronavirusa sa isteklim rokom trajanja, masovno uništivši više od milion vakcina nakon što su zvaničnici iznijeli pritužbe na kratak rok trajanja vakcine koje su donirale zapadne države.

Ogromna količina zastarjelih vakcina AstraZeneca bačena je na deponiju u gradu Abudži u srijedu, a buldožer se vidi kako drobi lijekove na snimku do kojeg je došao Reuters. Zvaničnici su kasnije objavili taj potez, očigledan pokušaj da se uguše strahovi da su vakcine kojima je istekao rok davane stanovnicima.

 

Nigeria destroys 1 million donated AstraZeneca vaccines with short shelf  life | The Mighty 790 KFGO | KFGO

 

„Uspješno smo povukli 1.066.214 doza AstraZeneca vakcina kojima je istekao rok trajanja. Održali smo obećanje da ćemo biti transparentni prema Nigerijcima. Današnje uništenje je prilika za Nigerijce da vjeruju u naš program vakcinacije“, rekao je Faisal Shuaib, izvršni direktor nigerijske Nacionalne agencije za razvoj primarne zdravstvene zaštite.

 

 

 

 

Shuaib je takođe rekao novinarima da je Nigerija, uprkos tome što je znala da će doze isteći za samo dvije nedelje, bila prinuđena da preuzme donacije, jer vakcine protiv Covida-19 ostaju rijetke u većem dijelu Afrike. Snimke su dostavljene iz više evropskih zemalja koje učestvuju u programu za razmjenu vakcina COVAX.

Poslije sastanka predsjedničkog komiteta, ministar zdravlja Osagi Ehanire rekao je da njegova zemlja više neće prihvatati vakcine sa tako kratkim rokom trajanja.

Zabrinutost u vezi sa rokom trajanja doniranih vakcina AstraZeneca pojavila se ranije ovog mjeseca, nakon što su nigerijske vlasti primijetile da se rok za upotrebu vakcina brzo približava. Raniji izvještaj Reutersa, međutim, sugerisao je da je oko milion doza već prošlo svoj datum do novembra.

Svjetska zdravstvena organizacija je 19. decembra procijenila da je u Nigeriji, koja ima više od 200 miliona stanovnika, što je čini najmnogoljudnijom nacijom na kontinentu, primijenjeno skoro 13 miliona doza vakcine. Zemlja je zabilježila više od 227.000 infekcija korona virusom i skoro 3.000 smrtnih slučajeva od početka pandemije krajem 2019.

 

 

 

logicno

 

 1,452 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »