FANTASTIČAN SPOJ ČOKOLADE, ORAHA I KOKOSA: BEČKA PITA

FANTASTIČAN SPOJ ČOKOLADE, ORAHA I KOKOSA: BEČKA PITA

 

 

 

Da biste napravili ovaj ukusni kolač nije vam potrebno neko posebno kulinarsko umijeće

 

 

Slikovni rezultat za BEČKA PITA

Fantastičan spoj čokolade, oraha i kokosa ono je što ovaj kolač čini tako ukusnim. Takođe, on se veoma brzo i jednostavno pravi te vam nije potrebno neko posebno kulinarsko umijeće da u tome uspijete.

 

 

 

Sastojci:

jedan list oblande
400 ml vode
300 g šećera
250 g putera
200 g kokosovog brašna
100 g čokolade za kuvanje
250 g mljevenog petit keksa
200 g cijelog petit keksa (28 komada)
50 ml vode
100 grama šećera
100 grama čokolade za kuvanje
200 ml iscijeđenog soka od narandže
200 grama mljevenih oraha

 

 

Glazura:

150 grama čokolade za kuvanje
5 kašika ulja

 

 

 

Ukrašavanje:

20 grama kokosovog brašna

 

 

 

Priprema:

Zagrijati širu posudu s vodom i šećerom te pustiti da smjesa prokuva. Maknuti posudu s vatre, dodati 125 grama putera i vratiti na vatru uz miješanje, da se puter otopi. Isključiti ringlu pa u smjesu izlomiti čokoladu i miješati da se potpuno otopi. Zatim ubaciti kokosovo brašno, izmiješati pa onda dodati mljeveni keks. Miješati da se dobije jednolična smjesa te pustiti desetak minuta da se prohladi.

Oblandu staviti na podlogu te po njoj rasporediti prvi sloj kreme i dobro ga izravnati. Na taj sloj poslagati keks. Sok od narandže posipati kašikom po keksu.

 

 

 

U veću posudu sipati vodu i šećer te zagrijati do vrenja. Maknuti s vatre i dodati 125 grama putera. Vratiti na vatru i miješati da se puter otopi. Ugasiti šporet te u smjesu dodati čokoladu i miješati, da se brže otopi. Zatim polako dodati mljevene orahe i svaki put dobro izmiješati da se dobije jednolična smjesa. Pustiti desetak minuta da se smjesa prohladi pa je rasporediti po keksu.

Za glazuru, u posudu dodati ulje i izlomljenu čokoladu. Zagrijavati uz miješanje na laganoj vatri i paziti da ne prokuva. Vruću glazuru kašikom rasporediti po kolaču te, dok je glazura vruća, posuti kokosovim brašnom. Prije posluživanja dobro ohladiti, minimalno četiri sata, a najbolje preko noći.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »