JAJA SADRŽE HOLESTEROL, ALI DOBRA SU ZA ZDRAVLJE – SMIJETE LI IH JESTI SVAKI DAN

JAJA SADRŽE HOLESTEROL, ALI DOBRA SU ZA ZDRAVLJE – SMIJETE LI IH JESTI SVAKI DAN

 

 

 

U standardnoj prehrani jaja su ta koja sadržavaju najveću količinu holesterola; dok je umjerena količina dobra za izgradnju zdravih stanica, prekomjerna konzumacija povećava mogućnosti za obolijevanje od srčanih bolesti.

 

 

 

Svaki žumanjak u jajetu sadrži oko 186 miligrama holesterola, a istraživanje provedeno 2019. godine pokazalo je da su dijete s povećanim nivoom holesterola, koje sadržavaju i veću količinu jaja, usko povezane s razvijanjem kardiovaskularnih bolesti. Istraživački tim iz Amerike analizirao je podatke gotovo 30.000 osoba u razdoblju od 31 godine.

Zaključili su da svakodnevna konzumacija 300 miligrama holesterola povećava bolesti srca i krvotoka za 17% te je 18% veća mogućnost smrti. Ako imate visoki holesterol, može se nataložiti previše masnoće u krvnim žilama, a to utječe na stvaranje ugrušaka koji prouzročuju srčane udare.

Jaja imaju dobru nutritivnu vrijednost, a bjelanjak i žumanjak zajedno sadrže savršen balans proteina, masnoća i kalorija zbog kojih su ljudi siti. Većina nutritivnih vrijednosti zapravo se nalazi u žumanjku, uključujući vitamine B, A, D, E i K.

 

 

Iako se više proteina i manje masnoća nalazi u bjelanjku, žumanjak je dobar za snižavanje krvnog tlaka, probleme s probavom te poboljšava imunološki sistem, što zapravo znači da je bolje pojesti cijelo jaje nego samo bjelanjak, piše Vecernji.hr.

Kada je riječ o zdravlju, važnije je kakvu vrstu masnoća jedete, nego koliko holesterola konzumirate. Samo 20% holesterola u tijelu dolazi od hrane, ostatak se sintetizira u jetri. Ako svaki dan jedete puno masnoće i holesterola, to se u tijelu pretvara u još više holesterola.

 

 

 

 

Ako jedete raznoliku hranu u umjerenim količinama, jaja vam pomoći u podizanju nutritivne vrijednosti.

Iako je važno fokusirati se na količinu jaja koju konzumirate, važnije je obratiti pažnju na način pripreme: bolje je jesti kuhana jaja nego pečena u ulju i masnoćama, piše metro.co.uk.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »