Najčešći rani simptomi bolesti bubrega, zbog kojih biste trebali posjetiti doktora

Najčešći rani simptomi bolesti bubrega, zbog kojih biste trebali posjetiti doktora

 

 

 

Rana dijagnoza ključna je za zdravlje uopšte. U tome nisu izuzetak ni vaši bubrezi. Ključno je znati prepoznati prve znakove da nešto nije u redu, zato pogledajte koji su najčešći simptomi zbog kojih biste trebali posjetiti doktora.

Posebno je bitno voditi brigu o svojim bubrezima kako starite. Dokazano je da je u starijoj dobi zdravlje bubrega ključno i za zdravlje kostiju jer bubrezi filtriraju toksine koji zbog kojih kosti, kako starimo, slabe. Ali, osim zdravlja kostiju u starijoj životnoj dobi, bubrezi su ključni za kompletno ljudsko zdravlje stoga je briga o njima – neophodna! Koji su to simptomi koji nagovještavaju da nešto nije u redu.

Otečeni zglobovi, stopala, lice

Nakupljanje tekućine u organizmu jasan je pokazatelj da nešto nije u redu s vašim bubrezima budući da su oni glavni filtratori tekućine koja se nalazi u organizmu. Oticanje nekih dijelova vašega tijela (zglobova, stopala, ruku, lica i sl.) može ukazivati na probleme sa bubrezima.

 

 

Promjene u urinu

Trebali biste primijetiti promjene u svom urinu vezane za učestalost uriniranja, boju i sl. Proizvodnja urina jedna je od glavnih zadaća bubrega, stoga je posve logično da promjene u urinu ukazuju na promjene u bubrezima. Neke od promjena koje možete primijetiti, a koje signaliziraju na moguće probleme, su:

    uriniranje je bolno
    postoje tragovi krvi u urinu
    uriniranje je postalo rijetko
    budite se tokom noći po nekoliko puta kako biste urinirali
    Mučnina i povraćanje

Posve je razumljivo da osjećate mučninu jer ona ukazuje na to da bubrezi ne izbacuju sve štetne tvari iz organizma kako bi inače trebali. Tada vaše tijelo pronalazi načine da izbaci toksine i to često – povraćanjem.

 

 

 

Osjećajte pretjeran umor

Svakom se dogodi dan da je umoran, neraspoložen i sl. uprkos dovoljnoj količini sna. Međutim, umor nekad može biti uzrokovan nedostatkom eritropoetina, hormona koji se luči u bubrezima. Zato, ukoliko imate manjak ovoga hormona, češće i intenzivnije ćete biti umorni, a i to će biti pokazatelj da nešto s vašim bubrezima nije u redu.

 

 

 

Anemija

I anemija je povezana s nedostakom eritropoetina budući da je taj hormon ključan za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Zato, ukoliko ste anemični, utoliko prekontrolišite i zdravlje svojih bubrega.

 

 

 

Svrbljivi osipi

Kada štetne tvari kroz urin ne izbacuju onako kako bi trebale i kada se zadržavaju u organizmu, to može rezultovati promjenama koje će biti vidljive i na površini vaše kože. Zato, čak i ova pojava za koju često misli kako će proći sama od sebe može biti jedan od prvih znakova za uzbunu kada je u pitanju zdravlje vaših bubrega.

 

 

 

Loš okus u ustima

Ako vaši bubrezi ne filtriraju i ne uklanjaju toksine, oni se onda akumiliraju u vašem tijelu. To može uzrokovati okus metala u vašim ustima, kao i loš zadah. Isto tako, može vam se dogoditi da vam dobro poznata hrana više nema siti okus. Sve to utiče i na vaš apetit pa je moguće izgubiti i nekoliko kilograma, piše portal Ordinacija.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »