Evo šta je ANAEROBNI TRENING

Evo šta je ANAEROBNI TRENING

Povezana slika

 

 

Anaerobni trening ili trening sa opterećenjem (tegovi, sprave i dr) obično se izvodi u opremljenim fitness centrima koji u manjoj ili većoj mjeri zadovoljavaju potrebe jednog bodybuildera.

 

Ovakvi treninzi se izvode sa relativno manjim opterećenjima 35-60 % i sa većim brojem ponavljanja 10-15 .

Tempo izvođenja vježbi može biti spor, vrlo, brz. Izbor i broj vježbi je individualan mada se više praktikuju izolacijske vježbe koje se izvode nakon 3- 4 serije. Obično se radi 4 5 vježbi za velike mišićne grupe (noge, leđa, grudi i ramena) i 3 – 4 vježbe za male mišiće (stomak, list, trapez, triceps, biceps, podlaktice).

Povezana slika

Svaka vježba se izvodi u 3-4 a ponekad i više serija i 10-15 ponavljanja kako je već ranije navedeno.  Obzirom da su opterećenja manja trening se može podijeliti tako da se svaki mišić radi po 2 puta u toku jedne sedmice i to sa tri radna dana nakon čega slijedi dan odmora, a što opet zavisi od trenutne forme sportaša.

 

Sportaši bi u ovoj fazi trebali da se drže striktne forme izvodenja vježbi odnosno svakog ponavljanja te da koriste težine koje će bez pomoći moći sami podići najmanje 10 puta.

 

 

S druge strane težine na smiju biti ni prelagane jer se samim tim umanjuje efikasnost treninga za definiciju i razvijaju neke druge sposobnosti. Važno je napomenuti da nakon svakog treninga treba obavezno raditi vježbe istezanja minimalno 20-30 sekundi po mišiću.

 5,539 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »