Priprema Body buildera za takmičenje – DIJETA ZA MIŠIĆNU DEFINICIJU

Priprema Body buildera za takmičenje – DIJETA ZA MIŠIĆNU DEFINICIJU

Povezana slika

 

 

 

DIJETA ZA MIŠIČNU DEFINICIJU

 

Svako ko se do sada spremao za takmičenje u bodybuildingu zna da mu ni najbolji mogući trening neće mnogo biti od koristi ukoliko se ne bude pridržavao adekvatne dijete kojom se postiže maksimalna mobilizacija potkožnog masnog tkiva da bi se potkožne masti natjerale na razgradnju i iskorišćavanje.

 

Iako je trening u tom periodu veoma bitan faktor, pravilna ishrana spomenutom dijetom se prije svega spriječava dalje gomilanje sala. Neophodno je prije svega zaustaviti dalji proces njihovog stvaranja te to predstavlja ključ uspjeha u rješavanju problema potkožnog sala zatim se postojeće salo maksimalno troši u vidu energije potrebne za održavanje svih metaboličkih procesa, kao i svakodnevnog treninga.

 

 

Takmičenja u bodybuildingu podrazumjevaju određene kriterijume suđenja, zbog kojih tijelo mora biti maksimalno lišeno potkožnog sala.  Na taj način sudijama će biti omogućeno da vide potrebnu skladnost i veličinu muskulature. Ukoliko budete izašli na binu čak i sa malo potkožnog sala, sudije neće obraćati pažnju na vas, prije svega jer je ta mala količina dovoljna da prekrije vaše naporno stečene mišiće. Samim tim ne možete očekivati uspjeh. Dvije vrste najčešće primjenjivanih dijeta šezdesetih i sedamdesetih godina se uspješno koriste i za najveće takmičenja.

Slikovni rezultat za bodybuilding training diet

 

DIJETA SA MALO UGLJENIH HIDRATA
Suština ove dijete je u tome da se postepeno smanji količina ugljenih hidrata. Mnogi bodibilderi koriste ovu dijetu u svojim pripremama. Ipak, iako daje rezultate ova dijeta neće vam omogućiti sve što vam je potrebno. Rezultat toga će biti pad mišićne mase . Zato ukoliko se opredjelite za ovu dijetu morate biti veoma obazrivi. U ovoj dijeti mogu se koristiti i masti tako da se na vašem meniju slobodno mogu naći sve vrste mesa, cijela jaja, sirevi, pa čak i maslac.  Ali, što se tiče ugljenih hidrata, njih ćete morati da svedete na one iz povrća i voća. Nešto malo ugljenih hidrata unijet ćete iz dvije, tri jabuke i to je sve.
Masti koje se unose kroz hranu ublažit će vam osjećaj gladi, ali će se nedostatak ugljenih hidrata odraziti prvo na vašem nervnom sistemu, pa nije isključeno da u početku priprema budete nervozni. Poslije nekoliko dana ograničite unošenje ugljenih hidrata na 200 grama. To još uvijek predstavlja veliku količinu ugljenih hidrata, ali je cilj da postepenim smanjenjem količine ugljenih hidrata izbjegnete šok organizma.
Svaka sljedeća 3 – 4 dana smanjujte unošenje ugljenih hidrata za nekih 10 grama.
Tako postupite sve dok ne stignete do potrebne količine od 60.  Primjer jedne ovakve dijete izgledao bi ovako
Doručak: 4 – 6 prženih jaja na maslacu, pečeno meso, crna kafa
Ručak: pečeno meso, malo salate sa sirom, čaj sa natrenom,
Večera: pečeno meso, tvrdi sir, kafa, vitamini i minerali
Međuobrok: tvrdo kuhana jaja, hladno pečenje
Slikovni rezultat za bodybuilding training diet
Takođe bi bilo poželjno u zavisnosti od težine bodybildera  da se uzima nekoliko puta u toku dana čisti protein, glutamin te aminokiseline kako bi se postigao potreban unos kalorija. Nedostatak ove dijete je pad energije potrebne za trening. Osim toga zbog nedostatka voća, povréa, i žitarica ova dijeta je veoma slaba vitaminima i mineralima pa ih je potrebno naknadno uzimati u vidu tableta i kapsula
Proteine bi bilo najbolje da jedete samo jednu vrstu po obroku. Nikada jesti kiselo voće sa proteinima. Nivo masti mora biti nizak u svakom obroku, jer imaju tu sposobnost da usporavaju i onemogućavaju apsorpciju proteina i ugljenih hidrata. Kompleksni ugljeni hidrati se mogu jesti u kombinaciji sa ostalim kompleksnim ugljenim hidratima, primjer riža i krompir. Nikada nemojte miješati kompleksne ugljene hidrate sa proteinima 1 mastima. Što se tiče voća, morate razlikovati dvije vrste: kiselo i slatko. Slatko voće možete miješati sa ostalim slatkim voćem kao i kiselo sa kiselim. Voće jedite kao poseban obrok, jer kada se jede na taj način svari se za svega 5 do 10 minuta.
Masti – problem sa hranom koja sadrži visok procenat proteina je taj što veći dio takve hrane sadrži veoma visok procenat masti. Nezasićene masti su bolje od zasićenih, a to su uglavnom masti biljnog porijekla. Ukoliko jedete kuhanu i sirovu hranu, vaše će se masti u ishrani pravilno koristiti.
Slikovni rezultat za bodybuilding training diet
Svako ulje koje bi eventualno dodali vašoj salati, samo bi usporilo digestiju ostale hrane u vašem obroku. Pravilna kombinacija hrane povećava njenu iskoristljivosti i time direktno utiče na bolje snabdijevanje mišića materijalom neophodnim za njihovu izgradnju.

 4,303 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »