ŠTA JE ZAPRAVO CELULIT I KAKO NASTAJE?

ŠTA JE ZAPRAVO CELULIT I KAKO NASTAJE?
Slikovni rezultat za celulit
Prvi članak u kojem se opisuje, a bio je namjenjen medicinskim krugovima, objavio je 1816. godine francuski ljekar Balfour. U stručnoj literaturi do danas ne postoje dvije identične definicije celulita, između ostalog i zato što proces nastanka tog poremećaja nije do kraja razjašnjen, a svaki istraživački laboratorij stavlja naglasak na ovu komponentu u razvoju cclulita kojom se upravo bavi.
Celulit je ozbiljan problem savremene žene. Celulit je promjena vezivnog tkiva.
U normalnim okolnostima masne stanice su male. Njihova je zadaća uz pomoć određenih hormona pretvoriti masti i šećere iz hrane u gorivo koje će pokriti naše energetske potrebe.
Kad se poremeti ta ravnoteža stvaranja i razgradnje masnoća, masne stanice pod utjecajem hormona prestaju pravilno obavljati svoju zadaću. To izaziva nakupljanje masti, zadržavanje tekućina, krhkost kapilara, lošu cirkulaciju i otvrdnuće vlakana. Sve to s vremenom dovodi do pojave tzv. Narančine kore na određenim dijelovima tijela.
Slikovni rezultat za celulit
Uzroci celulita su brojni. U otprilike 80 posto slučajeva nastaje zbog viška ženskih spolnih hormona estrogena. U preostalih 20 posto slučajeva posljedica je nepravilne prehrane , pušenja, kafe, čaja, alkohola. Krivci mogu bii i nedovoljna tjelesna aktivnost, stres te određeni lijekovi kao što su kontracepcijska pilula ili nadomjesni hormoni u menopauzi.
Svi ti čimbenici usporavaju cirkulaciju, dodatno pogoršavajući procese nakupljanja otpadnih tvari i stvaranja čvorića celulita Za početak se moramo upoznati sa protivnikom kako bismo mu se mogle što bolje suprostaviti i primjeniti što bolje metode.
Celulit nije samo estetski već i zdravstveni problem. Mnoge žene često nisu svjesne da je celulit uzrok mnogih poremećaja kao što su oticanje nogu i ruku, osjećaj težine, bolovi u kralježnici i zglobovima, česti kožni podljevi i umor.
Više od 80% žena starijih od 20 godina ima celulit, tj.difuznu upalu vezivnog tkiva. S medicinskog stanovišta još uvjek se ne zna sasvim tačno zašto i vrlo mlade vitke djevojke imaju celulit.
Predpostavlja se da to možda ima veze s naslijeđenom slabošću vezivnog tkiva kao i sa viškom estrogena. Osim ovoga, nastanku celulita pridonose i smanjena funkcija jetre. napetost i zamor čije djelovanje dovodi do razaranja vezivnog tkiva, koje onda ne može na pravilan način odstraniti toksine iz tijela.
Stres je veliki neprijatelj tijela. Uzrokuju ga stanja u kojima se manifestira mržnja, ljutnja, strah , frustracija, buka itd. U organizmu tada dolazi do povečane razine šećera u krvi, masnoća i adrenalina (hormon nadbubrežnih žlijezda) , povećava se krvni pritisak, sužavaju se krvne žile, povećano se luči želučana kiselina i dolazi do intezivnog mišićnog naprezanja. Produženim djelovanjem tih simptoma dolazi do višestrukih poremećaja u organizmu, koji između ostalih,dovode do stvaranja celulita.
Povezana slika
Loše držanje, pogotovo ono prilikom sjedenja, pogoduje stvaranju celulita, jer omlohavljuje mišićno, vezivno i potporno tkivo. Leđa bi trebala biti naslonjena, noge jedna uz drugu a nikako prekrižene jer se tako onemogućava protok krvi te potiče stvaranje celulita i bolesti širenih vena. Izbjegavajte i usko rublje, samostojeće čarape, uske hlače i visoke pete, jer ometaju cirkulaciju.
Genetsko nasljeđe uvelike određuje tjelesne predispozicije svake osobe i zbog toga već unaprijed možete naslutiti što vas očekuje po pitanju tjelesne težine i nastanka celulita.
Nasljedni faktori određuj mjesto i broj masnih stanica koje se stvaraju do puberteta. Nakon toga njihov je broj i raspored konačan, a prehranom djelujemo samo na povećanje ili smanjenje njihovog obujma.
No, poznavajući svoje tijelo i predispozicije, možemo preventivno djelovati na svoje slabe tačke.

 2,737 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »