Znate li zašto NE SMIJETE bebama davati med?!

Znate li zašto NE SMIJETE bebama davati med?!

Clostridium botulinum je bakterija koja proizvodi jedan od najsmrtonosnijih (prema nekim izvorima i najsmrtonosniji) otrova na svijetu – Botulinski toksin, a poznata je po opakoj bolesti koju izaziva, a koja se zove Botulizam. Iako se smatra najotrovnijom prirodnom supstncom na svijetu, Botulinski toksin se redovno koristi u kozmetičkoj industriji – kao Botox.

 

 

Kristal ovog otrova veličine zrna pijeska može ubiti 9600 ljudi, a samo 4 kilograma bi mogla ubiti sve i jednog čovjeka na planeti.

 

 

 

 

C. botulinum bakterija se može pronaći u tlu i vodi širom svijeta, i uopšte nije neuobičajena i opasna. Ali problem nastaje kada dospije u ljudski organizam i napadne aktivne ćelije – trenutak u kojem počne proizvoditi 7 toksina (otrova) od kojih 4 mogu ubiti čovjeka.

 

 

 

Samo u Velikoj Britaniji svake godine se prijavi 10 -30 slučajeva trovanja C. Botulinum bakterijom, a razlog je gotovo uvijek isti: nepravilno konzervisana hrana. Bakterija se također često može pronaći i u medu, ali na sreću, naš organizam je dovoljno snažan da uništi uljeza prije nego dospije do aktivnih ćelija. S druge strane, bebe nemaju razvijen imuni sistem protiv ove bakterije sve dok ne napune godinu dana, zbog čega se med nikada ne treba davati bebama mlađim od 12 mjeseci.

 

 

 

Toksini koje C. botulinum proizvodi u našem tijelu su zapravo gasovi koje bakterija ispušta. Ovi gasovi napadaju neurotransmiter koji kontroliše kontrakciju mišića, zbog čega u roku od par dana gotovo svi mišići prestanu funkcionisati, a ukoliko se ne liječi na vrijeme, osoba umre usljed gušenja.

Na svu sreću, antiotrov za Botulinski toksin postoji.

 

 

 

 

 

aura.ba

 3,452 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »