Zašto trebate jesti sjemenke bundeve?

Zašto trebate jesti sjemenke bundeve?

 

 

 

 

Sjemenke bundeve se već se hiljadama godina koriste u medicinske svrhe jer su bogat izvor vitamina. Sem toga, znanost je potvrdila da im nutritivna vrijednost raste stajanjem, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi. Donosimo vam još nekoliko razloga zašto bi ove ukusne grickalice trebaju postati sastavni dio vaše prehrane.

1. Sjemenkama do zdravog srca

Četvrtina šoljice ovih ukusnih sjemenki sadrži gotovo polovicu preporučene dnevne doze magnezija, vrlo važnog za vaše srce. Također pomaže u kontroli krvnog tlaka.

2. Poboljšava imunološki sustav

Osim što obiluju magnezijem, sjemenke bundeve su bogati izvor i cinka, što pomaže pri regulaciji imunološkog sustava, pa tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripe. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i kronični umor i depresiju.

sjemenke

3. Održava zdravlje prostate

Još od davnina je poznato da su sjemenke bundeve važan dio prehrane za muškarce jer blagotvorno djeluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i bučino ulje i sjemenke bundeve zbog visokog udjela cinka mogu biti posebno korisne za zdravlje muškaraca, pa se nerijetko koriste u liječenju raznih zdravstvenih problema s prostatom, kao što su povećana prostata i hiperplazija.

4. Smanjuju rizik od dijabetesa

Prema istraživanjima, sjemenke bundeve pomažu kod regulacije inzulina i time sprječavaju razne komplikacije u vezi s dijabetesom, kao što je oksidativni stres, glavni uzročnik uništavanja stanica.

5. Pomažu kod nesanice

Uzimanje bundevinih sjemenki nekoliko sati prije spavanja, posebno u kombinaciji s voćem doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina, čime se povećava regeneracija tijela tijekom spavanja.
Izvor:zadovoljna

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »