VITAMIN D: U OVOM PERIODU ORGANIZMU JE PRIJEKO POTREBAN!

VITAMIN D: U OVOM PERIODU ORGANIZMU JE PRIJEKO POTREBAN!

 

 

 

Prevencija i ojačan imunitet su ključni u borbi protiv koronavirusa. Najugroženijim licima se savjetuje da ne izlaze iz kuće bez potrebe i izbjegavaju svaku vrstu kontakata, ali i da redovno uzimajuj vitamin D.

 

 

Sonne? Nein, danke, hab ich keine Lust drauf! | Barbara.de

Ljekari obajšnjavaju zašto je on toliko značajan u borbi protiv ovog opakog virusa:

Kod onih koji puno vremena provode u zatvorenom prostoru, može se javiti nedostatak ovog vitamina. S obzirom da je najveći njegov izvor Sunce, suplementi su u ovom slučaju poželjni, jedino ćete ga na taj način obezbijediti u dovoljnim količinama.

Vitamin D igra značajnu ulogu u mnogim funkcijama organizma. Kada se pojavi deficit, tijelo postaje ranjivije i manje otporno na bolesti i viruse. Redovnom primjenom imunitet jača, a samim tim tijmelo postaje otpornije na viruse.

 

 

 

Vitamin D ili od milja nazvan sunčev vitamin je naširoko proučavan kao vitamin čija konzumacija za sobom povlači mnoge zdravstvene dobrobiti. On je neophodan organizmu zbog regulacije apsorpcije kalcijuma i izgradnje zdravih kostiju, a ima i pozitivan uticaj na imuni sistem.

Gotovo da nema istraživanja koje nije ustanovilo njegov pozitivan efeka. Tako vitamin D snižava nivo lošeg holesterola, pomaže u zaštiti od šećerne bolesti i oboljenja srca, ublažava bol povezanu s fibromialgijom, štiti od senilne makularne degeneracije oka (glavnog uzroka sljepila kod starijih osoba), ublažava simptome psorijaze, poboljšava mušku plodnost, snižava rizik od karijesa, raka debelog crijeva, zloćudnog oblika raka kože melanoma, agresivnog raka dojke, rahitisa, osteoporoze i depresije.

 

 

 

 

 

Stručnjaci preporučuju između 400 i 800 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno kako bi se zadovoljile potrebe organizma.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »