VISOK KRVNI PRITISAK: Sok od višnje djeluje kao i lijekovi!

VISOK KRVNI PRITISAK: Sok od višnje djeluje kao i lijekovi!

Jedno istraživanje britanskih naučnika pokazuje da je sok od višnje  jednako dobar za stabilizaciju visokog krvog pritiska kao i lijekovi.

 

 

Osobe koje su svakodnevno pile 60 ml koncentrata višnje razrijeđenog s vodom u roku od samo tri sata imale su niži krvni pritisak za sedam posto. To je dovoljno da se smanji rizik od srčanog udara za 38 posto ili srčanih bolesti za 23 posto.

http://aura.ba//wp-content/uploads/2017/09/sok-od-visnje.jpg

 

 

Osobe koje uzimaju lijekove za sniženje visokog krvnog pritiska s medikamentima postižu sličan učinak, kažu naučnici sa Univerziteta Northumbria u Velikoj Britaniji.

Naučnici vjeruju da sok od višnje ima tako snažan utjecaj na krvni pritisak jer je bogat fenolnim kiselinama koje su vrsta prirodnog antioksidansa.

 

 

 

Ako se visok pritisak ne liječi, povećava se rizik od srčanog udara, zatajenja srca, bolesti bubrega, moždanog udara i demencije.

 

 

 

Uz zdrave prehrambene navike, unos manje soli, redovnu tjelesnu aktivnost, izbjegavanje alkohola i pušenja, uvrštavanje soka od višnje u svakodnevnu prehranu značajno može pridonijeti regulaciji krvnog ptitioska i zdravijem životu.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »