VI BIRATE SLOBODU ILI REDOVNE VAKCINE! U AUSTRIJI OD 1. FEBRUARA OBAVEZNE VAKCINE, A U NJEMAČKOJ OD 16. MARTA!

VI BIRATE SLOBODU ILI REDOVNE VAKCINE! U AUSTRIJI OD 1. FEBRUARA OBAVEZNE VAKCINE, A U NJEMAČKOJ OD 16. MARTA!

Da li zbog toga što nemaju gde da se vrate ili zato što misle da neće imati od čega da žive ukoliko se vrate u svoju otadžbinu/domovinu, mnogi ljudi su negodovali kada je redakcija Nulte Tačke čak i pre donošenja ovih odluka u Austriji i Nemačkoj navela da će do toga doći, sada je to zvanično i sada je stvarno došlo vreme da razmislite da ovog puta kada dođete u BiH, Srbiju, ili Hrvatsku za odmore i praznike, tu i ostanete.

I ne, ne postoji opravdanje: “svuda je isto”- jer nije svuda isto i u Srbiji kao i u zemljama bivše Jugoslavije sem “Slovenije” ne postoje fašističke metode motivacije građana da se vakcinišu.

Ministarstvo zdravlja Austrije izradilo je prvi nacrt zakona kojim treba da se uvede obavezna vakcinacija u zemlji, na osnovu kojeg su vidljivi prvi detalji primene.

Naime, obavezna vakcinacija trebalo bi, kako je najavljeno, da stupi na snagu od 1. februara iduće godine.

Prema planu Ministarstva svi nevakcinisani gradani bi dobili poštom obaveštenje o zakazanom terminu za vakcinaciju protiv korona virusa od 15. februara.

Ko se ne bude odazvao terminu, odnosno ne bude vakcinisao od 15. marta biće novčano kažnjen.

Nacrt zakona, koji je dospeo u javnost, predviđa kaznu za odbijanje vakcinisanja u visini od 600 evra svaka tri meseca.

Najviša novčana kazna određena je na 3.600 evra.

Obavezna vakcinacija važila bi za sve građane od 14 godina, a izuzeti od obaveze trudnice i izlečeni do 180 dana od pozitivnog PCR testa.

Ukoliko postoje i drugi zdravstveni razlozi, kako se navodi u nacrtu, moguće je biti izostavljen od obavezne vakcinacije.

To, međutim, mora da potvrdi lekar.

Austrijska vlada trenutno, u saradnji sa socijalnim partnerima, strukom, kao i predstavnicima civilnog društva, na izradi zakona, koji bi skupštini trebalo uskoro biti prosleđen kako bi se ispoštovao rok od četiri nedelje razmatranja.

Rojters: Od 16. marta obavezna vakcinacija u Nemačkoj?

BERLIN, 6. decembra (Tanjug) – Buduća nemačka vlada planira da već sledeće nedelje parlamentu predloži zakon po po kojem bi, od 16. marta, vakcinacija protiv korona-virusa bila obavezna za sve zaposlene u bolnicama, staračkim domovima i drugim medicinskim ustanovama.

Prema predlogu zakona, u čiji tekst je Rojters imao uvid, osoblje koje radi u pomenutim ustanovama moraće do 15. marta da dokaže da je vakcinisano, ili da se oporavilo od korona virusa, odnosno da predoče lekarsko uverenje, ukoliko ne mogu da se vakcinišu.

Nemačka se dosad suzdržavala od uvođenja obavezne vakcinacije iz straha da će se suočiti sa nedostatkom medicinskog osoblja, ali je podrška toj ideji porasla jer se zemlja suočila sa porastom broja infekcija u četvrtom talasu pandemije, podseća Rojters.

Socijaldemokrate, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka, koje bi trebalo da formiraju novu nemačku vladu u sredu, namerava da ovaj zakon predloži Parlamentu na usvajanje sledeće nedelje.

Budući da Nemačka namerava da do Božića vakciniše 30 miliona građana, novim zakonom bi se dozvolilo stomatolozima, veterinarima i lekarima da daju vakcine – na određeni period i uz odgovarajuću obuku.

Predloženi zakon bi, takođe, do 15. februara produžio privremene mere koje bi nemačkim saveznim pokrajinama omogućile da prema potrebi uvedu još strožije anti-kovid propise ako je potrebno.

 

 

 

NultaTačka/RTV

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »