Veliki uspjeh: Australijski istraživači su uspjeli izliječiti alergiju na kikiriki kod djece

Veliki uspjeh: Australijski istraživači su uspjeli izliječiti alergiju na kikiriki kod djece

Australijski istraživači su postigli neočekivano veliki uspjeh u liječenju alergije na kikiriki kod djece.

Manja klinička studija sprovedena na Istraživačkom institutu Merdok ispitivala je dejstvo eksperimentalnog imunoterapijskog tretmana, koji je na kraju izliječio alergiju kod dvije trećine mališana.

 Što je još važnije, njihova preosjetljivost na kikiriki nije se javljala ni u naredne četiri godine.

“Ova djeca mogu jesti kikiriki koliko god požele, nakon što su primila tretman”, kazao je vođa istraživanja Mimi Teng.

Slikovni rezultat za kikiriki

Teng je zbog toga osmislila tretman koji kombinira probiotike s oralnom imunoterapijom na bazi kikirikija, poznatom kao PPOIT. Ovaj tretman je dizajniran tako da reprogramira reakciju imunog sistema na kikiriki i na kraju dovede do tolerancije na tu namirnicu.

 

 

 

U istraživanju je učestvovalo 48 djece koja su nasumično dobila ili probiotik Lactobacillus rhamnosus s proteinom iz kikirikija ili placebo i tu terapiju dobijali su jednom dnevno tokom 18 mjeseci.

Količina proteina iz kikirikija se postepeno povećavala. Na kraju tretmana, 82 posto djece proglašeno je izliječenim od alergije u poređenju sa samo četiri posto u placebo grupi.

 

 

 

Od toga, 70 posto je bilo tolerantno na kikiriki i poslije četiri godine. Teng kaže da su rezultati uzbudljivi i da su ispitanicima promijenili život. Rezultati su objavljeni u magazinu Lancet Child & Adolescent Health. (radiosarajevo)

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »