KAKO MOKRITE: Simptomi pri mokrenju odaju šta vas stvarno muči!

KAKO MOKRITE: Simptomi pri mokrenju odaju šta vas stvarno muči!

Stanje naših mokraćovoda može otkriti puno o našem općem zdravstvenom stanju. Pogledajte neke najčešće probleme i načine liječenja

 

Neprestana potreba za mokrenjem

Mogla bi ukazivati na infekciju ili sindrom pretjerano aktivnog mjehura. Dr. Zaki Almallah, iz Birmingham Bladder Clinica, kaže:

“Ukoliko se ovi simptomi pojave odjednom i prati ih neugoda, možda je riječ o infekciji. Međutim, ukoliko je ovo hronični problem, vjerovatno imate pretjerano aktivan mjehur. Mjehur odrasle osobe može sadržavati oko pola litre, a prazni se između tri i sedam puta u 24 sata. Međutim, u slučaju isuviše aktivnog mjehura, potreba za odlaskom na zahod javlja se i kad je tek napola pun.

Jedna od mogućnosti je treniranje mjehura koji treba opet steći kontrolu nad time kada ćemo ga i gdje prazniti. Ovo može uključivati mokrenje u tačno određenim terminima u danu, pa čak i noći.

„Nikad ne odlazite na zahod, ‘za svaki slučaj’, jer ćete tako naviknuti mjehur na sve manje i manje količine mokraće – objašnjava dr. Almallah.

 

Neuobičajeno česti odlasci na zahod

Mogu biti povezani i sa težim oboljenjima, poput dijabetesa ili srčanih problema. Dr. Christopher Eden, urolog iz bolnice The Hampshire Clinic, kaže:

“Jedan od znakova nedijagnosticiranog dijabetesa je često ispuštanje puno urina. U slučaju da imate povećane razine šećera u krvi, iz tijela se sa šećerom izbacuje i tekućina. No ovo može ukazivati i na probleme sa srcem. Ove osobe tokom dana imaju natečene noge. A kad navečer legnu, tekućina se vraća u cirkulaciju i izlučuje putem urina.

Peckanje za vrijeme mokrenja

Može biti povezano sa cistitisom ili infekcijom bubrega. Dr. Clive Spence-Jones, ginekolog u londonskoj bolnici Whittington, kaže:

„Cistitis je bakterijska infekcija mjehura koja je češća kod žena nego kod muškaraca. Među drugim simptomima su i neprestana i česta potreba za mokrenjem te hitna potreba za odlaskom na zahod – čak i ako izađe vrlo malo mokraće koja zna biti mutna i tamnija. Drugi uzrok je infekcija bubrega, no nju prati bol u donjem dijelu leđa. Infekcije mogu pospješiti i kamenci u mjehuru.

Cistitis se može riješiti sam od sebe, za nekoliko dana. Ukoliko ne prolazi, liječnik vam može propisati antibiotike. Pobrinite se da pijete dovoljno tekućine kako biste isprali infekciju. Sok od brusnica pokazao se djelotvornim sredstvom protiv infekcije.

Imate potrebu za mokrenjem, ali ne možete mokriti

Možda je uzrok povećane prostate ili reakcija na lijekove protiv boli.

“Kod muškaraca se prostata nalazi vrlo blizu mjehura – kaže dr. Eden i objašnjava:

“S godinama se povećava i postaje izvor problema. Ova pojava se naziva benigna prostatna hiperplazija (BPH). Može je uzrokovati hormon testosteron, a zašto se javlja kod nekih muškaraca, a kod drugih ne, nije jasno. Povećana prostata može pritiskati mokraćovod, zbog čega tekućina teže prolazi, a urin se nakuplja u mjehuru. Snažni lijekovi protiv bolova poput onih koje žene dobiju tokom poroda, ali čak i oni u sredstvima protiv gripe i prehlade, mogu oslabjeti mišiće mjehura pa je mokrenje otežano.

BPH može nestati sam od sebe. No za trećinu muškaraca kod kojih se stanje pogoršava postoji lijek koji djeluje na mišićno tkivo prostate i ublažava simptome. Ukoliko zadržavanje urina postane bolno, putem tube postavljene u mokraćovod, može se ukloniti suvišni urin. Dugoročno će možda biti potrebna operacija.

Buđenje tokom noći i odlazak u zahod

Uzrok može biti hormonalan promjena, problemi s mišićima mjehura, ali i rak prostate.

“Tijelo proizvodi antidiuretički hormon koji se izlučuje noću, tako da bubrezi proizvode manje urina. U 40-im godinama proizvodnja hormona opada, pa na zahod moramo češće. Ako se ustajete dva ili više puta, a po danu idete redovno na zahod, problem je vjerojatno povezan s mjehurom, a ne s bubregom. U najgorem slučaju, možda je riječ o raku prostate (posebno ako teško počnete s mokrenjem, a urina je malo) – kaže dr. Eden.

Porazgovarajte s liječnikom. Možda će vas poslati na testiranje prostate. Ukoliko je problem samo u mjehuru koji stari, vježbe za područje pelvisa mogle bi pomoći. (aura.ba)

 2,158 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »