UZ POMOĆ JEDNOSTAVNOG TRIKA: PRETVORITE BIJELI HLJEB U SUPER ZDRAVU HRANU

UZ POMOĆ JEDNOSTAVNOG TRIKA: PRETVORITE BIJELI HLJEB U SUPER ZDRAVU HRANU

Prema istraživanjima naučnika, jedan jednostavan trik može da pretvori bijeli hljeb – “nezdravu” namirnicu – u super hranu!

 

 

 

 

Bijelom hljebu možda nedostaju zdravi sastojci koje sadrži njegov tamnoputiji “rođak”, ali to izgleda da nam nimalo ne smeta – istraživanja su pokazala da on čini sastavni dio trpeze u čak 76% domaćinstava Evrope, prenosi Men’s Health.  Kad je već tako, onda bolje da ga iskoristimo na najbolji mogući način.

Prema istraživanjima naučnika sa Univerziteta u Oksfordu, jedan jednostavan trik može da pretvori ovu “nezdravu” namirnicu u super hranu!

 

 

Do sada je najveća mana bijelog hljeba bio visok glikemijski indeks (broj koji odražava intenzitet lučenja insulina nakon unošenja neke namirnice). Bijeli hljeb izaziva kratkotrajan skok nivoa šećera u krvi, koji potom izaziva pad energije. Međutim, “gladni” naučnici demonstrirali su kako tostirani komad, zemička ili kifla mogu da postanu pravi mali izvor energije – ako ih prvo zamrznete!

 

 

Zamrzavanje prije tostiranja smanjuje prvobitnu količinu glukoze za pola, te umjesto šećerom, hljeb hrani vaše mišiće ugljikohidratima koji su potrebni za vježbu. Istraživači vjeruju da ovaj proces onemogućava i usporava rad enzima, koji zauzvrat sporije obrađuju šećere – dovodeći do ujednačenijeg oslobađanja energije.

 

 

Dobra vijest je i da se ovaj sistem može primijeniti na sve vrste hljeba, od domaćeg do onog nešto “neprirodnijeg” koji kupujete u supermarketima.

 

 

 

 

 

hayat

 2,879 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »