U AMERICI BI BEZ POSLA MOGLO OSTATI 47 MILIONA LJUDI

U AMERICI BI BEZ POSLA MOGLO OSTATI 47 MILIONA LJUDI

 

 

 

Milioni Amerikanaca već su izgubili posao zbog krize koronavirusa, a najgore tek dolazi, prema procjeni američkih Federalnih rezervi.

 

 

 

 

 

Prema nedavnoj analizi rizika u pogledu daljeg razvoja situacije, ekonomisti FED-a predvidjeli su da bi čak 47 miliona Amerikanaca moglo da izgubi posao, zbog čega bi se stopa nezaposlenosti popela na 32,1 posto.

Procjene su čak mnogo gore od procjene predsjednika St. Louis Feda Jamesa Bullarda, koji je rekao da se radi o stopi nezaposlenosti od 30 posto. To odražava da je veliki broj radnih mjesta u rizičnoj poziciji, a koja bi u konačnici mogla biti zatvorena zbog vladinih mjera radi zaustavljanja širenja koronavirusa.

  • To je vrlo velik broj prema historijskim standardima, ali ovo je prilično jedinstven šok za razliku od bilo kojeg drugog, a koji je američka ekonomija doživjela u posljednjih 100 godina – napisao je ekonomista Miguel Faria-e-Castro u objavljenom istraživačkom radu prošle sedmice.

 

 

 

 

 

Rekordnih 3,3 miliona Amerikanaca sa 21. martom ostalo je bez posla. Ekonomisti očekuju da im se ove sedmice pridruži još 2,65 miliona. Istraživanja su pokazala da se 66,8 miliona radnika bavi zanimanjima s visokim rizikom otpuštanja. To su prodaja, proizvodnja, priprema hrane i usluge. Istraživanja su također pokazala da je 27,3 miliona brijača, stilista, avioprevoznika u rizičnoj grupi, prenosi CNBC.

Tako je procijenjeno da bi moglo doći do gubitka 47 miliona radnih mjesta. To bi dovelo do toga da se nezaposlenost u Americi poveća na 52,8 miliona ili više, tri puta gore od vrhunca Velike recesije. Jedna od svijetlih strana je ta da bi nezaposlenost vjerovatno kratko trajala.

 

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »