Turska odbila kineske testove zbog netačnih rezultata

Turska odbila kineske testove zbog netačnih rezultata
Brzi setovi za testiranje su samo 30 do 35 posto tačni, kaže zvaničnik, dok Ankara naručuje drugu pošiljku od druge kineske kompanije.
Turski ministar zdravstva potvrdio je u petak da je Turska isprobala neke antigenske testove iz Kine, ali vlasti „nisu bile njima zadovoljne.“EPA-EFE

Turska vlada je odbila uzorak setova za brzo testiranje na korona virus kineske proizvodnje nakon što je saznala da daju netačne rezultate, turski zvaničnik je potvrdio za Middle East Eye u petak.

„Primili smo neke uzorke od kineske kompanije“, kazao je zvaničnik. „Nismo ih smatrali adekvatnim i naručili smo druge modele setova za testiranje od druge kineske kompanije“.

Zvaničnik nije rekao o koliko je testova riječ, ali jeste rekao da nisu bili korišteni za testiranje šire javnosti.

 

 

 

 

Ova je vijest uslijedila nakon što je Španija u četvrtak otkrila da je povukla 9.000 setova za testiranje kineske proizvodnje nakon što su uočili da im je tačnost svega 30 posto. Česka medijska ispostava je također izvijestila da je do 80 posto od 150.000 prenosivih brzih testova koje je Kina isporučila Češkoj ranije ovaj mjesec također manjkavo.

Španski zvaničnici su rekli medijima da su setovi za testiranje proizvedeni u istoj kompaniji koja je opskrbila tursku vladu.

„Ne mogu potvrditi da li su oni koje smo mi primili isti kao i oni u Španiji“, dodao je turski zvaničnik.

Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca potvrdio je u petak da je Turska isprobala neke antigenske testove iz Kine, ali vlasti „nisu bile njima zadovoljne.“

„Nismo ih pustili u upotrebu za javnost“, rekao je on na televiziji.

 

 

 

 

 

Koca je također dodao da je Turska primila drugačije i održive setove za testiranje koji su zasnovani na antitijelima, također iz Kine. „Sada ih imamo 350.000“, rekao je on.

Član specijalnog naučnog odbora za korona virus turskog Ministarstva zdravstva rekao je da je isporuka setova za testiranja bila svega 30 do 35 posto tačna.

„Isprobali smo ih. Ne funkcionišu. Španija je napravila ogromnu grešku što ih je koristila“, rekao je profesor Ates Kara za CNNTurk.

Kara je rekao da je Turska među tri države koje su u stanju proizvesti vlastite testove na bazi lančane reakcije polimeraze (PCR) koji daju rezultat za šest sati.

Raste broj oboljelih od korona virusa

Isto tako u petak, Turska je objavila da je umrlo još 16 osoba od ove bolesti, što znači da je ukupan broj umrlih sada 92. Koca je rekao da je ukupni broj potvrđenih oboljelih dostigao 5.698, nakon što je provedeno 7.533 testiranja ranije istog dana.

Također je rekao da je specijalni naučni odbor savjetovao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da pojača mjere u državi tako što će staviti gradove u izolaciju budući da se broj oboljelih povećao za 50 posto u samo jednom danu.

U međvremenu, blizu 1.500 stranaca, uglavnom iz Alžira, odvedeno je u studentski dom nakon što su zbog pandemije ostali na istanbulskom aerodromu.

 

 

 

 

Iz IGA-e, istanbulskog aerodromskog operatera su izjavili u utorak da je vlada pokušala uvjeriti alžirsku vladu da odobri slijetanje za pogođene letove. Alžir je obustavio letove od 19. marta.

Otkako je virus dospio u Tursku, turska vlada je uvela niz mjera s ciljem smanjenja njegovog širenja, uključujući zatvaranje škola, univerziteta, kafića, zajedničkih molitvi, a sportske događaje je odgodila na neodređeno. Obustavila je i međunarodne letove.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su najavili da će trgovine i supermarketi raditi između 9 i 21 sat, s maksimalno jednim kupcem na svakih 10 kvadratnih metara u trgovini.

Turske vlasti su naredile starijima od 65 godine i oboljelima od hroničnih bolesti da ostanu kući, dok je većina javnih prostora privremeno zatvorena.

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu u petak je izjavio da će međugradski saobraćaj biti ograničen od ponoći, budući da će parkovi, šume i obale biti zatvoreni tokom vikenda da bi se minimizirala zaraza.

 

 

 

 

 

 

Izvor: Agencije

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »