SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: PROTIVNICI VAKCINACIJE SU JEDNA OD NAJVEĆIH PRIJETNJI

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: PROTIVNICI VAKCINACIJE SU JEDNA OD NAJVEĆIH PRIJETNJI

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na svojim je internet stranicama objavila popis deset najvećih prijetnji zdravlju stanovnika, a jednom od najvećih smatra protivnike vakcinacije.

 

 

 

Među prijetnjama koje su direktna posljedica ljudskog djelovanja WHO navodi zagađenje zraka, klimatske promjene, loš zdravstveni sistem i siromaštvo te dodaje prijetnju od zaraze ebolom, HIV-om, virusom denge i obolijevanje od neinfektivnih bolesti poput karcinoma, dijabetesa ili bolesti krvnog sistema.

Od deset navedenih na svojoj internet stranici jednom od najopasnijih prijetnja zdravlju WHO smatra rastući trend odbijanja cijepljenja te izostanak spremnosti za borbu protiv bolesti poput ospica.

 

 

Premda je velik broj stanovnika već zaštićen od raznih bolesti odgovarajućim vrstama cjepiva, na zaštiti zdravlja moglo bi se napraviti i više, jednostavnim cijepljenjem, smatraju stručnjaci WHO-a.

Unazađivanje postignutog napretka Posljedica opiranja pojedinaca cijepljenju ili odbijanja cjepiva unatoč njegovoj dostupnosti mogla bi unazaditi dosad postignuti napredak kada su u pitanju bolesti koje se mogu spriječiti uz pomoć odgovarajućeg cjepiva.

Cijepljenje je, ističe WHO, jedan od najisplativijih načina za izbjegavanje određenih bolesti.

Godišnje spriječava dva do tri miliona smrtnih slučajeva u svijetu, a još bi ih se jedan i pol mogao spriječiti kada bi se poboljšala procijepljenost na globalnom nivou.

 

 

Unatoč tim podacima sve je više onih koji ne vjeruju u učinkovitost cjepiva, a kao razlog za njegovo izbjegavanje navode neprovjerene glasine ili teorije zavjere.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije broj oboljelih od nekih bolesti povećao se u posljednjih nekoliko godina, što još više pridonosi skepticizmu kada se radi o cijepljenju.

Broj oboljelih od ospica na globalnoj je razini u posljednjih nekoliko godina porastao za čak 30 posto, no razlozi za to su kompleksni i nisu svi posljedica protivljenja cijepljenju. Povećan broj oboljelih Žalosno je da je u nekim državama koje su bile nadomak potpunom iskorjenjenju ospica evidentiran povećan broj oboljelih.

 

 

Kao izliku za izbjegavanje cjepiva ljudi najčešće navode nepovjerenje u sigurnost cjepiva. Zdravstveni radnici, naročito u većim zajednicama, najodgovorniji su kada su posrijedi informacije i savjeti o cjepivu i njegovoj učinkovitosti.

Oni pacijentima moraju dati pouzdane i vjerodostojne informacije. Po podacima WHO-a broj oboljelih od ospica u porastu je i u Sjedinjenim Državama, a od 2014. u SAD-u su zabilježena tri vala bolesti s velikim brojem zaraženih, među njima i slučaj zaraze tri stotine Amiša koji žive u izoliranoj zajednici.

 

 

WHO na internet stranici ne otkriva na koji način kani ‘djelovati’ kada su u pitanju protivnici cijepljenja u Sjedinjenim Državama, ali obećava da će se angažovati na potpunoj eliminaciji raka vrata maternice u svijetu te da će iskorijeniti dječju paralizu u Afganistanu i Pakistanu.

Dobra je vijest da je prošle godine u obje zemlje evidentirano manje od 30 slučajeva dječije paralize.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »