SVI ZNATE ZA BOSANSKI LONAC, ALI U OVOME JE NJEGOVA PRAVA TAJNA

SVI ZNATE ZA BOSANSKI LONAC, ALI U OVOME JE NJEGOVA PRAVA TAJNA

 

 

 

 

 

Tradicija pripreme bosanskog lonca uvijek bi se prenosila s majke na kćerku, sa svekrve na snahu…, i tako redom do novijih vremena.

Historičari bilježe da je bosanski lonac nastao još u Srednjem vijeku kao jelo siromašnih rudara. Sve što se imalo od namirnica trpalo se u zemljane lonce koji su se potom ostavljali kraj ognjišta da se jelo lagano krčka po nekoliko sati, dok bi rudari kopali ugalj.

Meso i povrće bi u zemljanim loncima davalo poseban ukus, ali i snagu onima koji su svakodnevno teško radili.

Tradicija pripreme bosanskog lonca uvijek bi se prenosila s majke na kćerku, sa svekrve na snahu…, i tako redom do novijih vremena.

Danas svako od nas u porodici, ili među prijateljima, ima barem po jednu kuharicu ili kuhara koji priprema „najbolji bosanski lonac“.

 

 

 

 

Tajnih sastojaka je puno, kao je što je puno i načina redanja povrća u lonac. Ono što je svima zajedničko, a što se očuvalo i do danas, je to da se tajna ukusnog jela krije u dugom krčkanju na tihoj vatri.

Ako niste odlučili šta pripremiti za večerašnji iftar, nije kasno da već sada polako počnete sa pripremom bosanskog lonca.

Potrebno je: 1,5 kg malo masnijeg mesa sa kostima (govedina ili junetina), 3-4 krmpira srednje veličine, 3 paradajza, 1 patlidžan, 150 g buranije, 2 paprike, 2-3 glavice luka, pola glavice bijelog luka, 2-3 mrkve, peršun, 1 manja glavica kupusa, so, biber, paprika, vegeta, 1-2 dcl vode.

 

 

Postupak pripreme: Meso isjeći na krupnije komade. Povrće isjeći po želji, osim mrkve, peršina, buranije i paprike, prenosi Haber. Na dno debljeg lonca, po mogućnosti zemljanog, staviti sloj od mesa, potom kupus isječen na velike komade, pa dalje redati meso i ostalo povrće.

Kad poreda jedan sloj, začinite namirnice solju, vegetom, paprikom i biberom.

Postupak ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da se lonac napuni. Kad je lonac složen, dodati malo ulja i vodu. Lonac poklopiti papirnnom vrećicom koju ćete zavezati kuharskim koncem ili gumicom oko lonca.

Jelo dinstati na laganoj vatri najmanje tri sati.

Tajna dobrog bosanskog lonca zasniva se na nekoliko jednostavnih stvari:

– Prije svega, to je dublji lonac, a najbolje je ako je još zemljani.

– Što je više namirnica jelo će biti bolje.

– Što duže krčkanje na tihoj vatri učinit će da bosanski lonac bude ukusniji.

– I na kraju, za ovo jelo uvijek birajte malo masnije meso.

 

 

 

 

hayat.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »