STUDIJA OTKRIVA: Pfizer vakcina je bila samo 12% efikasna protiv PREHLADE kod djece od 5 do 11 godina

STUDIJA OTKRIVA: Pfizer vakcina je bila samo 12% efikasna protiv PREHLADE kod djece od 5 do 11 godina

Pfizer i BioNTech-ova vakcina protiv Covid-a sa dve doze pružila je veoma malu zaštitu deci uzrasta od 5 do 11 godina tokom talasa omikron infekcije u Njujorku, prema studiji objavljenoj u ponedeljak.

Ministarstvo zdravlja države Njujork otkrilo je da je efikasnost Pfizer-ove vakcine protiv Covid infekcije opala sa 68% na 12% za decu u toj starosnoj grupi tokom porasta omikron varijante od 13. decembra do 24. januara. Zaštita od hospitalizacije pala je sa 100% na 48% u istom periodu.

Studija još nije prošla recenziju kolega, što je akademski zlatni standard. Zbog hitnosti za javno zdravlje, naučnici su objavljivali rezultate svojih studija pre takve recenzije.

Tim zvaničnika javnog zdravlja koji je sproveo studiju rekao je da je dramatičan pad efikasnosti vakcine kod dece od 5 do 11 godina verovatno posledica niže doze koju su primili. Deca u ovoj starosnoj grupi dobijaju dve injekcije od 10 mikrograma, dok deca uzrasta od 12 do 17 godina dobijaju injekcije od 30 mikrograma.

Pfizer vakcina je bila samo 12% efikasna protiv omikrona kod dece od 5 do 11 godina, otkriva studija

Istraživači su takođe uporedili decu od 11 i 12 godina tokom vikenda koji se završio 30. januara. Otkrili su da je efikasnost vakcine pala na 11% za grupu sa niskim dozama, ali su ponudili 67% zaštite grupi koja je primila višu dozu.

 

„S obzirom na brz gubitak zaštite od infekcija, ovi rezultati naglašavaju kontinuiranu važnost slojevite zaštite, uključujući nošenje maski, za decu kako bi se sprečila infekcija i prenos“, napisali su zvaničnici javnog zdravlja u studiji.

Za decu uzrasta od 12 do 17 godina, efikasnost vakcine protiv infekcije pala je sa 66% na 51% od decembra do kraja januara. Zaštita od hospitalizacije pala je sa 85% na 73% za tinejdžere u istom periodu.

Podaci dolaze pošto Njujork planira da okonča svoj nalog za nošenje školskih maski do 7. marta, a Kalifornija će učiniti isto četiri dana kasnije. Državne vlade ublažavaju naloge i ograničenja dok se Covid slučajevi dramatično smanjuju nakon što je varijanta omikron zahvatila naciju u decembru i januaru.

Infekcije Covid-om smanjene su za 91 odsto u odnosu na najviši nivo pandemije u januaru. SAD su prijavile dnevni prosek od skoro 66.000 novih infekcija u nedelju, u poređenju sa više od 802.000, 15. januara, prema CNBC analizi podataka sa Univerziteta Džon Hopkins.

 

SAD su pretrpele veliki broj hospitalizacija dece sa Covid-om tokom talasa omikrona. Uprava za hranu i lekove pokušala je da ubrza odobrenje Pfizer-ove vakcine za decu uzrasta od šest meseci do 4 godine ovog meseca kao odgovor na broj dece hospitalizovane sa Covid-om.

Međutim, FDA i Pfizer su odlučili da odlože te planove nakon što podaci o prve dve doze nisu ispunili očekivanja. FDA sada čeka da vidi podatke kliničkog ispitivanja o trećoj dozi za najmlađu decu, koji se očekuju u aprilu.

 

 

 

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA i VLADIMIR ČIČAREVIĆ- Sada je sve jasno- Srbija je jedna ogromna KINESKA laboratorija

Nulta Tačka/CNBC

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »