Studija: Maske su uzrokovale porast infekcija od PREHLADE 19

Studija: Maske su uzrokovale porast infekcija od PREHLADE 19

Velika nova recenzirana studija je zaključila da su maske za lice igrale ključnu ulogu u širenju Covid infekcija.

Studiju poprečnog preseka pod nazivom „Povezivanje upotrebe maski za lice i rizika od infekcije SARS-CoV-2“ sproveo je tim norveških istraživača.

 

Prema članku, objavljenom u poznatom časopisu britanskog univerziteta Kembridž, istraživači su sproveli „opservacionu studiju koja analizira podatke iz populacije ili reprezentativne podskupine u određenom trenutku“.

U ovom slučaju, tačka u vremenu koju su analizirali bili su podaci sa početka 2022.

Ispitali su presek podataka za ljude koji su prijavili da su pozitivni na Covid i otkrili koliko često su nosili masku.

Podaci su uzeti iz ranije studije u kojoj su istraživači pokušali da utvrde da li je nošenje maski smanjilo mogućnost prenošenja zaraze.

Tokom ranije studije, učesnici su primetili koliko često su nosili maske i zabeležili svoje pozitivne testove na Covid.

 

 

 Studija: Maske su uzrokovale porast Covid infekcija

 

 

Istraživači objašnjavaju:

„Ispitivali smo povezanost između maski za lice i rizika od infekcije SARS-CoV-2 koristeći podatke poprečnog preseka od 3.209 učesnika u randomizovanom ispitivanju korišćenja maski za smanjenje rizika od infekcije SARS-CoV-2.

„Upotreba maski za lice bila je zasnovana na odgovorima učesnika na anketu na kraju praćenja.

„Otkrili smo da je incidenca COVID-19 koju su sami prijavili bila 33% (aRR 1,33; 95% CI 1,03 – 1,72) veća kod onih koji često ili ponekad nose maske za lice i 40% (aRR 1,40; 95% CI 1,08 – 1,82 ) veća kod onih koji nose maske za lice skoro uvek ili uvek, u poređenju sa učesnicima koji su izjavili da nikada ili skoro nikada nisu nosili maske za lice.

Ovo su rezultati nakon kontrole uočljivih zbunjujućih faktora.

Prema neobrađenim podacima, oni koji redovno nose maske su imali 74-75% veći rizik od pozitivnog testiranja na Covid.

„Grube procene pokazuju veću učestalost pozitivnog testiranja na COVID-19 u grupama koje su češće koristile maske za lice, sa 8,6% učesnika koji nikada ili skoro nikada nisu koristili maske, 15,0% učesnika koji su ponekad koristili maske i 15,1% učesnika koji su skoro uvek ili uvek koristili maske dajući pozitivan rezultat testa“, napisali su istraživači u svom radu.

„Rizik je bio 1,74 (1,38 do 2,18) puta veći kod onih koji su nosili maske za lice često ili ponekad i 1,75 (1,39 do 2,21) puta veći kod onih koji su nosili maske za lice skoro uvek ili uvek, u poređenju sa učesnicima koji su prijavili nikada ili skoro nikada nisu nosili maske.”

Prema podacima, veći broj slučajeva Covida zabeležen je među onima koji su češće nosili maske.

Međutim, vlade širom sveta prisiljavale su ljude da nose maske na osnovu opservacionih studija koje su bile daleko manje verodostojne od ove.

 

 

 

 

Nulta Tačka/SlayNews

 890 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »