Struja u Srbiji OD 1.MAJA poskupljuje za 8 a gas za 11% !

Struja u Srbiji OD 1.MAJA poskupljuje za 8 a gas za 11% !

U prognozi kretanja potrošačkih cena za drugi kvartal ove godine Republički zavod za statistiku je u biltenu Trendovi najavio precizno poskupljenje struje i gasa.

„Od maja 2023, najavljen je novi mesečni rast cena električne energije od osam odsto i gasa 11 odsto i rezultiraće u drugom tromesečju 2023. međugodišnjim rastom cena električne energije od 24,8 odsto, a gasa od 26,9 odsto.

Na taj način će učestvovati u strukturi prognozirane međugodišnje stope rasta potrošačkih cena za drugo tromesečje 2023. sa oko 9,4 odsto.

 OD MAJA struja u Srbiji poskupljuje 8 a gas 11 odsto

Ovaj najavljen rast cena električne energije i gasa predmet je dogovora prilikom sklapanja novog aranžmana Vlade Srbije sa MMF-om i odnosi se na politiku finansijske održivosti energetskog sektora“, navodi se u izdanju RZS-a.

Još od objavljivanja aranžmana sa MMF-om u decembru prošle godine bilo je jasno da će struja i gas morati da poskupe i da će se jedno od poskupljenja desiti u maju.

Skuplji gas i električnu energiju najavljivali su i državni zvaničnici mada bez preciznih iznosa poskupljenja.

Dušan Bajatović je nedavno na Kopaonik biznis forumu ocenio da će ove godine biti jedno ili dva poskupljenja, a da prvo „neće biti više od 10 odsto i neće biti pre 1. maja“.

 

 

 

 

NultaTačka/Mediji

 564 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »