STALNO MISLITE DA STE BOLESNI: OVDE JE 15 POKAZATELJA DA STE APSOLUTNO ZDRAVI!

STALNO MISLITE DA STE BOLESNI: OVDE JE 15 POKAZATELJA DA STE APSOLUTNO ZDRAVI!

 

 

 

 

Ono što možete učiniti je malo osluškivati svoje tijelo. Ono će vam najbolje reći je li sve kako treba.

 

 

 

Jedete samo kad ste gladni i nikada ne pojedete previše.

Ovo znači da ne jedete iz dosade i niste emocionalno zavisni od hrane.

Emocionalna zavisnost od hrane može doći u vrlo različitim oblicima:

Kad težak rad nagradite hranom. Hrana kao način zadovoljavanja potreba koje nemaju nikakve veze s hranom. Na primjer, “Čokolada je dobar afrodizijak.” Hrana kao antidepresiv: ukusna hrana daje nam pozitivne emocije.

Jedete ukusnu i raznovrsnu hranu. Ne ograničavate se samo na piletinu i pirinač, ne jedete previše slatkiša ili hrane koja je loša za vas.

Jedete onoliko koliko je vašem organizmu potrebno

Kada je hrana u pitanju, svaka osoba ima svoje potrebe. Ne postoji univerzalna formula koju možete koristiti kako biste izračunali koliko vam je kalorija potrebno, jer je to individualna stvar. Možete jesti vrlo malo ili više od drugih ljudi, a da to opet bude normalno.

Najvažnije stvar je da slušate svoje tijelo. Stoga, prve tri stavke na ovoj listi znače jedno: jedete normalno, ne jedete previše ili premalo, jedete raznovrsnu hranu i niste njome opsjednuti.

 

Slikovni rezultat za zdravi sretni

 

 

 

Dišete normalno nakon što se popnete uz stepenice

Ovo je pokazatelj da je vaše tijelo u dobroj kondiciji. Ne morate imati nevjerovatnu izdržljivost ili se baviti raznim sportovima da biste se smatrali zdravim.

Ako se ne osjećate kao da ćete se srušiti nakon što ste izabrali stepenice, a ne lift, znači da ste dobro i da se vaše tijelo može normalno nositi sa svakodnevnim fizičkim aktivnostima.

Doživljavate niz emocija – od tuge do uzbuđenja

Psihičko zdravlje nema nikakve veze sa super optimističnim stavom 24 sata dnevno. Stručnjaci napominju kako je normalno, s vremena na vrijeme, biti ljut, iznerviran ili depresivan. Sposobnost da imate sve ove emocije znak su dobrog psihičkog zdravlja. I također trebate znati da nijedna od ovih emocija nije konstantna.

 

 

 

 

 

Možete ustati rano bez alarma (i dobro se osjećate)

Ne govorimo o danima kada morate ustati u 6 ujutro, već o onim danima kada imate opušten raspored i ne morate se probuditi u određeno vrijeme.

Ne zaspite iste sekunde

Naravno, postoje dani kada ćete zaspati čim vam glava dotakne jastuk. Ovo je savršeno normalno ako se ne događa svaki dan. Normalan proces uspavljivanja, kažu stručnjaci, traje 10-20 minuta. Ovo bi trebao biti miran i spor proces.

Imate dovoljno energije da radite ono što želite

Život vam se ne vrti samo oko spavanja, hrane i posla, već i nakon svih obaveza imate dovoljno energije i za druge stvari.

Još pokazatelja: Bistri urin žute boje Redovita stolica Normalna težina Rane vam brzo zaceljuju Zdrava kosa Zdravi nokti Redovna menstruacija.

 

 

 

 

 

 

hayat.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »