ŠTA REĆI NA OVO: Muškarac u štiklama će prvi put u istoriji Olimpijskih igara nositi baklju u Francuskoj!!!

ŠTA REĆI NA OVO: Muškarac u štiklama će prvi put u istoriji Olimpijskih igara nositi baklju u Francuskoj!!!

Poznata pariska drag kraljica Minima Gesté izabrana je od strane grada Pariza za prenosioca olimpijske baklje. Prvi put u istoriji Olimpijskih igara, kako navode, ovo je prilika da se pošalje poruka „ljubavi i nade“, istovremeno korak napred za LGBTQIA+ zajednicu. Međutim, ova objava je izazvala talas mržnje na društvenim mrežama, prenosi portal Cnews.fr.

 

Parisian drag queen to carry Olympic torch during opening ceremony - LGBTQ  Nation

 

Više od dva metra ekscentričnosti i boja, nosi štikle od 25 centimetara i šarene perike uz svoje ekstravagantne haljine, ovo je kratak opis Minima Gesté („mini veličanstvo“), poznate 33-godišnja pariska drag kraljica. Ona će biti među nosiocima olimpijskih baklji tokom posete prestonici 14. i 15. jula, prvi put u istoriji Olimpijskih igara. Za neke simbol i korak napred, za druge nerazumevanje.

Posle osam godina provedenih na drag sceni, Minima Gesté (umetničko ime) kaže da je svesna da je vidljivost jedan od „stubova“ LGBTQIA+ zajednice. Biti prva drag queen koja je nosi olimpijski plamen je stoga „ogromni ponos“, rekla je ona na video snimku koji je objavila Gradska kuća Pariza.

Paris est fière qu'une drag-queen porte la flamme », Anne Hidalgo condamne  les attaques contre Minima Gesté

NIJE NASUMIČNO IZABRANA

Ali ovaj izbor gradske skupštine Pariza nije slučajno napravljen. Pored toga što je poziv da na ovo gledamo „otvorenog uma“ po pitanju priznanja i legitimiteta drag queensa, Minima Gesté je politički simbol i opredeljenje.

Zaista, iza ovog živopisnog lika krije se Arthur, koji je preko Minima Gesté oduvek branio svoja uverenja i slao poruke o svim vrstama društvenih pitanja. Posebno tokom njegovih nastupa, između ostalih u Bingo Drag, na Villette u Parizu, što mu je donelo uspeh.

Mir, ljubav, jednakost i legitimitet su parole koje karakterišu ovaj lik, dirljiv i human, koji je Minima obećala da će nositi sa sobom tokom prolaska olimpijskog plamena.

TALAS „HOMOFOBNE I TRANSFOBNE“ MRŽNJE

Izgleda da ova odluka nije bila jednoglasna, što dokazuju komentari na video-snimku koji je Grad Pariz objavio ove srede, 1. maja, koji je imao za cilj da predstavi ovog bakljonoša ne kao ostali. „Bordel“ ili čak „sramota“, možemo pročitati u komentarima na videu koji je Grad Pariz objavio na društvenoj mreži X.

 

Kao odgovor na brojne komentare na društvenim mrežama, gradska skupština Pariza je u saopštenju za javnost objavila da će osuditi ove neprikladne komentare, uz „svu podršku za Minima Gesté“. Podsećajući, usput, da svaka javna uvreda „takođe homofobične i transfobične prirode” predstavlja prekršaj.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »