SOJINO ULJE ŠTETI VIŠE OD ŠEĆERA I MASTI

SOJINO ULJE ŠTETI VIŠE OD ŠEĆERA I MASTI

 

 

 

Sojino ulje je čest sastojak prerađene hrane i čini polovinu svih biljnih ulja koja se proizvode u svijetu, ali krije jednu opasnost po zdravlje, tvrde naučnici.

Naime, na Kalifornijskom Univerzitetu Riverside sprovedeno je istraživanje nad miševima, pri čemu je jedna grupa dobijala hranu bogatu sojinim uljem, druga sojino ulje bez linoleinske kiseline, a treća kokosovo ulje. Rezultati su pokazali da sojino ulje može da izazove dijabetes i gojaznost. Osim toga, može da dovede do genetskih promjena u mozgu, koje izazivaju neurološke poremaćaje poput tjeskobe i autizma, Alchajmerove bolesti i depresije.

 

 

 

Ovo ulje modifiikovalo je ekspresije stotinjak različitih gena u području hipotalamusa, te dovelo do različitih upala i negativno utjecalo na metabolizam. Obje vrste sojinog ulja imale su slične učinke, dok ih kokosovo ulje nije imalo.

Promijenjeni geni uključuju one koji se povezuju sa šizofrenijom, depresijom i Alchajmerovom bolešću. Najveće posledice pretrpeo je gen zadužen za lučenje hormona oksitocina, koji podstiče zbližavanje s drugima i osjećaj euforije. Promjene u funkciji tog gena povezuju se s depresijom i autizmom.

 2,752 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »