SMIJEMO LI JESTI PROKLIJALI KROMPIR ILI GA TREBAMO BACITI?

SMIJEMO LI JESTI PROKLIJALI KROMPIR ILI GA TREBAMO BACITI?

 

 

 

Kako bi krompir trajao što duže, čuvajte ga dalje od luka, najbolje u kartonskoj kutiji i redovno ga pregledajte… Hljeb i krompir namirnice su koje se najčešće bacaju, no to nije uvijek nužno.

 

 

 

 

 

Tvrdi hljeb možemo usitniti u mrvice i osušiti ili iskoristiti za tople sendviče, no pojavi li se plijesan, vrijeme je da se od njega oprostimo. Kad je riječ o proklijalom krompiru, stvari nisu tako jednostavne, prenosi punkufer.hr. Krompir sadrži solanin, štetni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru, potvrđuju britanski naučnici sa Univerziteta Lincoln, kao i njemački Savezni institut za procjenu rizika.

 

 

 

 

Toksične klice krompira mogu izazvati probavne tegobe ili glavobolju stoga ih svakako treba odrezati.

Ako je krompir mekan ili se smežurao, obavezno ga bacite, no ostane li tvrd i “zdrav”, možete ga oguliti, prema potrebi izdubiti na mjestu gdje je proklijao i koristiti za jelo. Kako biste usporili klijanje krumpira, nakon kupovine spremite ga na hladno i tamno mjesto, najbolje u kartonsku kutiju ili papirnatu vrećicu kako bi zrak mogao cirkulisati. U plastici krumpir ne može “disati” pa će se i prije pokvariti.

Čuvate li veću količinu krompira, redovno ga provjeravajte pa one koji su proklijali ili omekšali izdvojite kako ne bi potaknuli kvarenje ostalih. Također, nemojte ih čuvati zajedno s lukom kako bi se usporilo starenje zbog plinova koje ispuštaju.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »