BOKVICA MOŽE DA LIJEČI PREKO 20 BOLESTI, OD DIJABETESA DO PLUĆNIH INFEKCIJA

BOKVICA MOŽE DA LIJEČI PREKO 20 BOLESTI, OD DIJABETESA DO PLUĆNIH INFEKCIJA

 

 

 

Bokvica je biljka bez koje je bilo koje dvorište nezamislivo – raste u izobilju, a može se koristiti u svježem obliku tokom toplog dijela godine ili zamrznuti i čuvati tokom zimskog perioda.

 

 

 

 

 

 

Razlikuje se muška i ženska bokvica čija ljekovita dejstva su gotovo identična.

Mnogi su u zabludi da je ženska bokvica korov, ne znajući za nevjerovatne koristi ove ljekovite biljke. Listovi ženske bokvice su jestivi, pa se mogu koristiti za pripremu salata ili variva.

 

 

 

Bokvica se može koristiti u obliku čaja, ali i kao mehlem ili obloga.

 

 

 

 

 

Odlično je sredstvo za iskašljavanje, a sluzi koje sadrži ublažavaju upale sluznice, pa je izvanredan lijek protiv kašlja i bronhitisa. Također, može da olakša stanje kod astme, upale sluzokože disajnih puteva, laringitisa, faringitisa i različitih alergijskih reakcija koje izazivaju probleme sa disanjem.

Novija istraživanja pokazuju da ekstrakt bokvice uspješno djeluje kod plućnih infekcija, čime su potvrđenja njena antibakterijska svojstva.

Osim toga, podstiče metabolizam i otklanja proljetni umor, ublažava simptome infekcija urinarnog trakta, kao i zapaljenja bešike i bubrega.

Reguliše nivo holesterola, pokazala se kao moćan saveznik u borbi protiv dijabetesa i sindroma nervoznih crijeva.

Kako biste pripremili čaj koristite samo listovi koje ste prethodno osušili na suncu.

 

 

 

 

Priprema:

Supenu kašiku sušene bokvice prelijte sa 2,5 dl kipuće vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj je najbolje piti dok je još topao.

 

 

 

 

Obloga od bokvice:

 

 

Za suzbijanje posljedica uboda i ujeda, napravite loptice od svježeg lista ženske bokvice i zelene gline, pa ih pomiješajte sa vodom. Dobijena pasta omogućiće ublažavanje simptoma ujeda ili uboda, kao i da smanjte iritacije, ali i proširene vene.

 

 

 

 

Infekcije zuba i desni:

Bokvica je odlična za brzo liječenje rana na licu i u ustima. Spriječava gnojenje i podstiče zacjeljivanje, što duguje aukubinu. Sažvakano lišće bokvice postavljeno kao obloga na zub i desni može da spriječi infekciju zuba u ranim fazama.

 

 

BOKVICA - MELEM ZA LICE, ZAŠTITA ZA PLUĆA | Agrosavjet

 

 

hayat.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »