Slučajnost?! 9 zemalja sa Zapada zatvorilo ambasade u Turskoj prije zemljotresa

Slučajnost?! 9 zemalja sa Zapada zatvorilo ambasade u Turskoj prije zemljotresa

 

 

 

Tursku je juče pogodio nezapamćen zemljotres, a tragedija dolazi posle žestokog sukoba Ankare sa državama Zapada uzrokovanog spaljivanjem kurana širom gradova EU.

Slučajno ili ne, devet zapadnih zemalja, između ostalihi SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska, zatvorilo je svoje prethodnih nekoliko dana svoje konzulate u Istanbulu. Jedan snažan zemljotres dogodio se i u blizini najvećeg grada u Turskoj.

Zvanično objašnjenje za ovaj potez bio je zabrnutost ovih zemalja od odmazde nakon paljenja kurana na protestima u EU, ali posle današnje tragedije, cela priča poprima novi ugao. Zbog protivljenja Turske zaustavljeno je širenje NATO saveza.

Francuska je poslednja odlučila da privremeno zatvori konzulat u Francuskoj zbog bezbednosnih razloga, a sve nakon incidenata u kojima je uništavana muslimanska sveta knjiga, Kuran, u Zapadnoj Evropi.

Ranije ove nedelje, Nemačka, Holandija i Velika Britanija su takođe preduzele mere zbog pretnji. Od prošlog petka, zemlje poput SAD, Nemačke, Francuske, Italije i Kanade upozorile su svoje građane koji borave u Turskoj na moguće osvetničke napade.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je da su zatvaranje konzulata i upozorenja o putovanju u Tursku deo, kako je naveo, zapadne zavere da se naškodi oporavku turskog turizma nakon pandemije koronavirusa i optužio zapadne zemlje za psihološki rat.

 

Podsetimo, Turska je prošle nedelje prekinula razgovore sa Švedskom i Finskom o njihovim zahtevima za ulazak NATO-u, nakon protesta na kojem je Rasmus Paludan, lider danskog antiislamskog pokreta Stram Kurs (Tvrdokorni), spalio primerak Kurana, svete knjige islama, ispred turske ambasade u Stokholmu, prenosi Rojters.

Paludanov potez doveo je do demonstracija u Turskoj kao i u brojnim drugim muslimanskim zemljama.

Nakon Paludanovog protesta, švedski premijer Ulf Kristerson izjavio je da podržava slobodu govora.“Ali ono što je u skladu sa zakonom nije nužno prikladno. Spaljivanje knjiga koje su svete za mnoge je čin dubokog nepoštovanja“, saopštio je Kristerson na Tviteru.

NultaTačka/SrbinInfo

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »