Bosna i Hercegovina leži na zlatu, potvrđuju rezultati geološkog istraživanja!!!

Bosna i Hercegovina leži na zlatu, potvrđuju rezultati geološkog istraživanja!!!

Podijeli

Na tri lokacije potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica i do nevjerojatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata

 

 

Na sjeverozapadu BiH tijekom geoloških istraživanja pronađene su naslage zlata visoke koncentracije i sada slijede radovi čiji je cilj utvrditi isplativost eksploatiranja tih nalazišta, objavila je tvrtka koja istražuje tlo na tom području.

Prema tvrdnjama Miloša Bošnjakovića, generalnog direktora tvrtke pod nazivom Lykos Balkan Metals, tragovi zlata pronađeni su na području malene općine Jezero, smještene uz rijeku Plivu u okolici Mrkonjić Grada.

Bošnjaković, čija je tvrtka dobila koncesiju za geološke istražne radove na tom području, tvrdi kako su dosad otvorene bušotine pokazale “nevjerojatan sadržaj zlata” u tlu.

“Na tri lokacije potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica i do nevjerojatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata”, izjavio je Bošnjaković, kako ga citira portal banjolučkih Nezavisnih novina.

 

 

Rezultat geološkog istraživanja: Bosna i Hercegovina leži na zlatu

 

Geološka istraživanja započela su prošle godine i zasad predstavljaju ranu fazu, a Bošnjaković kaže kako će biti potrebne još godine rada da bi se utvrdile sve bitne informacije o nalazištu zlata i mogućnostima njegove eksploatacije.

Kazao je i kako će za to biti potrebna značajna financijska sredstva, pa je pozvao lokalne vlasti da se u to uključe.
Lykos Balkan Metals tvrtka je sa sjedištem u Bijeljini u BiH, a osnovala ju je tvrtka Lykos Metals Ltd. registrirana u Australiji.

 

 

Na mrežnoj stranci bijeljinske tvrtke navedeno je kako se bave geološkim istraživanjem obojenih i plemenitih metala, a da to na području BiH sada rade na tri odvojene lokacije, od kojih jedna uključuje i općinu Jezero.

Glavni geolog Lykosa Mladen Stevanović ranije je kazao kako je glavni cilj njihovih istraživanja potraga za metalima poput kobalta i bakra, koji se sve više traže na tržištu, posebice zbog uporabe u proizvodnji električnih vozila.

“Statistika govori da jedan od sto istražnih projekata prijeđe u fazu rudnika”, kazao je Stevanović.

 

 

gpmaljevac

 760 total views,  2 views today

Podijeli

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »