ŠETNJA JE ODLIČAN IZBOR, NO STARIJIMA PRIJETI VELIKA OPASNOST

ŠETNJA JE ODLIČAN IZBOR, NO STARIJIMA PRIJETI VELIKA OPASNOST

 

 

Starije osobe koje šetaju svoje pse na povocu sve više lome kosti, najčešće kuk, a najvećem riziku izložene su žene, pokazuje američko istraživanje. Istraživanje koje je obuhvatilo podatke hitnih prijema u američkim bolnicama utvrdilo je da se broj prijeloma kod šetača pasa starijih od 65 godina više nego udvostručio od 2004. do 2017.

– Ako imate psećeg pratitelja to je odlično – kaže voditelj istraživanja dr. Jaimo Ahn sa univerziteta Pennsylvania u Philadelphiji. No dok šetate psa budite oprezni. Koristite šetnje kao prigodu da se upitate koliko ste snažni i potom napravite plan s liječnikom, obitelji ili prijateljima da povećate svoju snagu, kondiciju i zdravlje.

 

Znanstveni tim utvrdio je da je u SAD zabilježeno 32.624 prijeloma kostiju povezanih s padovima starijih osoba koje su šetale psa na povocu od 2004. i 2017, navodi se u radu objavljenom u časopisu JAMA Surgery.

 

 

Broj tih prijeloma je u kontinuiranom porastu više od deset godina s 1671 u 2004. na 4396 u 2017.

 

 

 

U većini slučajeva, gotovo 80 posto, stradale su žene. Pacijenti su najčešće potražili pomoć zbog prijeloma kuka – u 17 posto slučajeva. Više od 50 posto prijeloma odnosilo se na one u području gornjih ekstremiteta – ramena, ruke, šake, zglavka i prstiju.

Kako prenosi Večernji.hr, u  29 posto slučajeva povrede su bile toliko teške da su pacijenti hospitalizirani.

 

 

Ahn i njegov tim preporučuju kao jedan od načina prevencije takvih povreda obuku pasa kako bi bili poslušni, a drugi je da starije osobe potraže programe vježbanja kojima bi povećali snagu vlastitih mišića.

– Sve je više istraživanja koja pokazuju da je vježbanje pod opterećenjem, dok starite dobro za vaše tijelo i vaš mozak – kaže Ahn.

– Nesreće će se događati u životu no ako ste snažniji i brži bolje ste pripremljeni i manje je izgleda za povrede – dodaje ona.

 

 

Autori istraživanja sugeriraju i da su manji psi možda sigurniji izbor za starije osobe.

 

 

 

 

 

hayat

 2,185 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »