Šejh hadži Mustafa Čajlaković: Uzrok svih bolesti je u ovih šest stvari!

Šejh hadži Mustafa Čajlaković: Uzrok svih bolesti je u ovih šest stvari!

 

 

 

 

 

Donosimo vam nastavag poglavlja iz knjige “Kapija saznanja” autora šejha Mustafe Čajlakovića. Saznajte iz šejhovog rukopisa koje su to norme pri piću, pokretu, mirovanju i spavanju

 

 

 

 

Saglasili su se svi učenjaci mudraci i ljekari mudraci da su razlog skoro svih bolesti šest stvari: 1. Pretjerano seksualno općenje; 2. Pijenje vode po noći; 3. Malo spavanja; 4. Pretjerano spavanje po danu; 5. Prenajedanje; 6. Strpljenje (hapšenje), trpljenje mokraće.

 

 

https://aura.ba//wp-content/uploads/2017/08/aura-333-voda.jpg

 

Piće, pokreti i mirovanje

 

 

Norma pri piću – To je da samo čovjek gasi žeđ pri pijenju vode, a da se ne prenapije, kao što je preporučljivo da pije svježu hladnu vodu i to ako je od neke istočne strane ili nekog bunara bogatog vodom. Prilikom pijenja vode ne diše se van čaše vode, tri puta prije pijenja neka se prouči Bismilla, a kada završi neka kaže elhamdulillah, zato što u Bismilli ima veliko Allahovo ime. Pa tri puta proučiti i popiti vode je lijek za sve bolesti, a još je bolje reći Bismilahir-rahmanir-rahim i Ešekuuru 3X i zaista sve bolesti pali. Ko ne vjeruje pa neka proba i uvjerit će se.

Rekli su španski mudraci ljekari koji su dugo vladali Španijom: “Štetno je popiti iz bakrene posude bilo šta od pića, vodu ili sok, a najbolje je popiti iz porculanskog ili zemljenog suda, kao što je testija ili bardak najzdravije je. A treba se paziti dugo stajaće vode, stare ustajale vode, a isto je dobro vidjeti vodu prije nego što insan popije”.

 

 

Slikovni rezultat za sejh mustafa cajlakovic

 

 

Norma pri pokretu – Znaj da ostaje u želucu insana uvijek viška štetne hrane, zato insan ako se ne pokreće, može biti od tog viška velike štete zato je potrebno da se stalno umjereno insan kreće, hoda, da bi se apsorbirala ta hrana koja je višak, a najbolje je da se pokreće dok mu je stomak prazan jer to se smatra kao gimnastika za unutricu i cijeli organizam.

Norma pri mirovanju – Znaj da insan može biti u mirovnom stanju stojeći, sjedeći ili ležeći, ali ne smije pretjerivati ni u jednom od njih da ne bi mu prešlo u lijenost pa u bolest.

 

 

 

https://aura.ba//wp-content/uploads/2017/10/spavanje-glavna.jpg

 

Norma pri spavanju

Spavanje je mir i odmor svih čula, kao stabilizovanje temperature u tijelu i mozgu unutrašnjim određenim parama koje se proizvode unutar organizma. Prema tome svrha spavanja je: odmaranje organa od rada i umora u toku dana, odmaranje duše i uma od umnog napora koji doživljava mozak u toku dana i stabilizacija unutrašnjih temperatura koje proizvodi organizam u samom sebi prilikom spavanja. Temperatura se ne rasipa van organizma kao što je slučaj prilikom rada, i buđenja nego se očuva unutar organizma pri svojoj potrebnoj mjeri a pomaže procesu organizma pri svojoj potrebnoj mjeri pa onda pomaže procesu normalnog metabolizma ishrane i varenja.

 

 

 

 

 

Vremenska norma spavanja je od šest do osam sati po noći, a po danu dovoljno je samo jedan sahat popodne.

Način spavanja je da se spava na desnoj strani, na desnom ramenu i da se tako ustane. Prilikom spavanja može se okretati jedno vrijeme na lijevu stranu, a kada legneš da spavaš prouči Allahovo ime zato da se zaštitiš do zore od raznih noćnih nevidljivih sila kao što je mora, džini, šejtani i drugo ili košmarni snovi.

 

 

 

 

 

 

aura.ba

(arhiv Aure)

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »