SEDAM PRIRODNIH NAČINA DA POJAČATE SVOJ IMUNITET

SEDAM PRIRODNIH NAČINA DA POJAČATE SVOJ IMUNITET

Iscrpljeni imunitet i bolest nisu nepoznanica onima koji su navikli da vode užrbane živote, sa previše gustim rasporedom. Međutim, dok ležite onesposobljeni, trpe vaši ostali ciljevi (naredak u teretani, posao na čekanju – zarada na čekanju.

 

 

 

Probajte ovih 7 prirodnih načina da poboljšate svoj imunitet i budete maksimalno produktivni:

  1. Jedite više fermentisane hrane ili visoko-kvalitetne probiotike

 

 

 

Do 70% imuniteta potiče od zdravlja crijeva. Fermentisana hrana poput kefira, jogurta, kombuhe i kiselog kupusa, bogata je korisnim bakterijama.

Bakterije koje sadrže probiotici održavaju balans u crijevima, jačaju imunološki sistem i pomažu resorpciju minerala koji su nam veoma značajni za organizam.

  • Ispitajte vitamin D u svom organizmu

 

 

 

Vitamin D je uključen u regulisanje imunološkog sistema. Istraživanja su pokazala da, kada postoje indikacije za to, uzimanje vitamina D u vidu suplemenata, može da pomogne jačanje imuniteta i spriječavanju bolesti. Ipak, važno je naglasiti da se najveće količine vitamina D dobijaju boravkom na suncu, a ne ishranom. Međutim, mnogi od nas imaju kancelarijske poslove, koji ih spriječavaju da dobar dio dana provedu na suncu, a drugi se “kupaju” u kremama za sunčanje, koje blokiraju nastajanje vitamina.

  • Dodajte svojoj ishrani cink

 

 

 

 

Cink je važan za oporavak i razmnožavanje ćelija i to ga čini jednom od ključnih komponenata imunološkog sistema. U hranu bogatu cinkom spadaju – jagnjetina, govedina, orašasti plodovi, ostrige, semenke i kakao. Suplementi cinka su opcija, također, ali bi to trebalo da prvo prekontrolišete odlaskom kod doktora.

  • Spavanje, spavanje i spavanje

 

 

 

 

Značaj sna od 7 do 9 sati je nešto što se svakodnevno potcjenjuje. Svega nekoliko noći oskudnog sna može znatno da ugrozi vaš odbrambeni sistem.

  • Kontrola stresa

 

 

 

 

Pod stresom hormoni, poput kortizola, nisu regulisani, što dalje ugrožava imunološki sistem. Trud koji ulažete svakodnevo u to učite da konrolišete stres, meditacijom, tehnikama disanja ili jogom, na primjer, značajna su preventiva za nastanak raznih bolesti.

  • Isprobajte lekovite gljive

 

 

 

 

Poznato je da neke gljive imaju izrazito antibakterisjko i antivirusno dejstvo. Neke od njih su riješi, šii take, maitake (zec gljiva), cordyceps sinesis, lisičarka, bukovača, trud. Riječ je o vrstama koje nećete naći u supermarketu, umjesto njih dostupni su vam suplementi koji sadrže visoke koncentracije njihovih aktivnih čestica. Osim njihovog uticaja na imunitet, neke od njih poboljšavaju i zdravlje pluća regulišu šećer u krvi i utiču na stres.

  • Vitamin C

 

 

 

 

Citrusi, zeleno, lisnato povrće ili neki visokokvalitetni suplement vitamina C mogu da u velikoj mjeri utiču na imunitet i prevenciju bolesti.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »