Rusija će da isporuči besplatno žito Africi!

Rusija će da isporuči besplatno žito Africi!

Rusija razmatra plan da “besplatno” pošalje žito u zemlje Afrike, posebno u one kojima je najveća potreba, rekao je predsednik Vladimir Putin.

Njegove primjedbe dolaze dva dana nakon što je Inicijativa za Crno more, koja omogućava izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora u dogovoru koji podržavaju UN i Turska, produžena za 60 dana.

Govoreći u ponedjeljak na Međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji “Rusija-Afrika u multipolarnom svijetu”, predsjednik Putin je rekao da je odluka Moskve da produži sporazum “vođena potrebama afričkih zemalja”.

Prema UN-u, otkako je inicijativa uvedena u julu 2022. godine, otprilike 25 miliona metričkih tona žitarica i drugih proizvoda poslano je u 45 zemalja, što je pomoglo stabilizaciji globalnih cijena hrane. Dogovor uključuje Memorandum o razumijevanju između Rusije i UN-a, s ciljem oslobađanja izvoza gnojiva.

 

 

Zito

 

Međutim, ruski lider je izrazio zabrinutost zbog preusmjeravanja žitarica u bogatije evropske zemlje. Napomenuo je da je između avgusta 2022. i marta 2023. godine „827 brodova napustilo Ukrajinu, od čega je samo tri miliona tona žitarica poslato u Afriku i 1,3 miliona u najsiromašnije zemlje Afrike“, dok je „skoro 45% otišlo u dobro hranjene evropske zemlje.”

Ruski predsjednik je ranije insistirao na smanjenju trajanja sporazuma sa početnih 120 dana na 60, kako bi izdržao amandmane “u interesu afričkih i drugih zemalja u razvoju, s obzirom na to da su im potrebne velike količine hrane”.

On je upozorio da će Rusija nastaviti da se pridržava sporazuma samo ako se ispune određeni uslovi. Moskva je ranije pozvala zapadne sile da ukinu sankcije za ruski poljoprivredni izvoz, kao uslov za održavanje sporazuma o žitu s Ukrajinom.

Govoreći u Vijeću sigurnosti UN-a prošlog petka, ruski stalni predstavnik Vasilij Nebenzia objasnio je da, iako se Moskva složila da produži šemu, može se nastaviti dalje samo ako zapadne zemlje odgovore na zabrinutost Rusije.

Predsjednik Putin je u svom obraćanju u ponedjeljak obećao:  „Ako ipak odlučimo da ne obnovimo ovaj dogovor nakon 60 dana, onda smo spremni da isporučimo cijeli obim koji je iz Rusije poslat afričkim zemljama u prethodnom periodu, posebno onima kojima je potrebno besplatno.

 592 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »