Narodni vječiti kalendar: Predviđanje vaše sudbine po mjesecu rođenja

Narodni vječiti kalendar: Predviđanje vaše sudbine po mjesecu rođenja

“Narodni vječiti kalendar” je knjiga stara oko 200 godina, a koju je imala gotovo svaka kuća. U njoj su se mogla naći raznorazna tumačenja, od proricanja sudbine pa do gatalica za plodnu i berićetnu godinu.

 

Ono što skoro već 200 godina privlači pažnju je Roždanik, astrološka tumačenja objašnjena prostim, narodnim jezikom, po kojem su se horoskopski znaci izjednačavali s mjesecom u kojem smo rođeni.

Pronađite svoj mjesec rođenja i pročitajte što vam predviđa stari Roždanik!

ŠTA VODOLIJI PREDVIĐA NARODNI VEČITI KALENDAR - CiciMici.com

Siječanj

Tko se pod ovim znakom rodi, bit će mnogo govorljiv, dosjetljiv, nepostojanog mišljenja, to jest jedno govori, a drugo misli, Iskren je i prostodušan, mnogo pije i za čas se razgnjevi i plane. Kad se opije, zanesen je i fantast, grli i ljubi svakog i drugima za šalu služi. Biljeg rođenja imat će na prsima, ramenu, noktima ili lopaticama. Sudbina bića njegovoga jeste mjesec siječanj, u kojem mjesecu bit će mu dani sretni i uspješni.

Sudbina dobitka njegovoga je veljača u kome će njegov trud s dobitkom biti naplaćen, a osobito imat će sreće u trgovini s vodom. U lipnju bit će opasno bolestan, no opet će ozdraviti. U srpnju dogodit će se da se oženi, koje ako tada učini, bit će ljubljen od svoje supruge. Vrlo mlad ženiće se i prva žena umrijet će mu, a nakon 30 godina tek će dobro poživjeti u svakom zadovoljstvu. Bolove će imati u žilama, koljenima i glavi. Smrt mu predstoji od vode i zato mu se treba čuvati, a ako se od toga uzčuva, umrijet će prirodnom smrću, i to ako preživi 25. godinu doživjet će preko 70. Sudbina smrti mu je kolovoz.

Ako se rodi djevojka u ovome znaku, bit će žena lijepa, plosnatog i plavog lika, lakoma je i tvrdica i voli dugo spavati. Postavši udovicom s drugim mužem dobro će živjeti. Cijeli dan čavrlja za malenkosti, njojzi ništa nije po volji i lako postane baba, a susjedi osjete njen “kratak” jezik. Bolovaće od glavobolje i groznice. Preinačenje života imat će u 3., 16. i 26. godini i ako ove godine preživi, prije 76. neće umrijeti.

 

Veljača

Koji se pod ovim znakom rodi, bit će srednjeg rasta, nosa plosnata, debelih usana, tijelom težak i kratkog vrata. Bit će gord i pijanica, a ako se baci na knjige biće viđen i čestit. Sa svojim znanostima hvalit će se.

Putovaće po stranim predjelima i mnoga nasljedstva od stranaca dobit će. Obogatit se i postat će dobar gazda, a sirotinju gledat i pazit će, i svakom gostoljubiv bit će. Posječen po glavi bit će, a biljeg rođenja imat će na obrazu, ruci ili glavi. Od groma će propatiti, oronuće od željeza, a zmija će ga napasti no neće ga ugristi. U veljači sve će mu za rukom polaziti i puno napretka će imati. U studenom će biti bolestan, ali će ozdraviti. Namjerit će se na ženu koja ima muža, zbog nje će u svijet poći, ali će se natrag vratiti. Žena će mu umrijeti i drugu će uzeti. Bolovaće od nogu, zuba i očiju. Život njegov se dijeli u više odjela, ali dva su najvažnija i to: ako preživi 9. i 28. godinu, živjet će sve do 90. Sudbina njegove smrti je mjesec prosinac i neka se čuva tada.

Djevojka ako se rodi u ovome znaku, bit će krasnog lika. Bolovat će od nogu u mladosti, bit će žena pametna, svima ljupka, a tuđinima dobra, u licu smeđa, rumena obraza, stasita, obrva lijepih. Bolovat će u 3. i 5. godini i ako ove preživi, onda će mnogo živjeti. Od nečista duha propatit će, od zime  nek se čuva, a imat će od željeza znak na glavi ili ustima. Dobro će poživjeti i mnogi će je hvaliti. Dobru djecu imat će, ali će je jedno ražalostiti. Druge izmjene imat će u 10., 15., 25. i 30. godini i ako preživi ove godine, poživjet će 81 godinu. Bolovat će od glave.

Ožujak

Tko se rodi pod ovim znakom bit će slabokrvan, za posao dobar i vjeran sluga, kratkih obraza i velikih usta, premudar, pošten, duha junačkoga i za nikakav strah neće znati. Srdit je i ljutit, no sve to ga brzo prođe, ali kada se ponovno naljuti za štogod, žile mu na čelu nabreknu. Bit će bogat i pošten, no ne za dugo, a po nekom vremenu će opet čast i bogatstvo zaslužiti. No, budući da će više puta štetovati, toga radi neće biti vrlo bogat a ni siromah. Zbog znanosti bit će poštovan i do velike slave dospijeće, putovat po raznim zemljama, ali da se čuva od nevaljalog društva. Staro drvo ranit će ga i oronuće. U ožujku imat će sreće u svemu, a osobito na vodi.

Živjet će duže od svoje braće i svojih roditelja. Sa prvom ženom neće biti dugo, a sa drugom imat će mnogo poroda i svakom srećom biće obdaren. U kolovozu predstoji mu bolest i šteta sa svake strane. U rujnu i studenom bogatstvo i svaka dobit. U siječnju dobar uspjeh, u svibnju svaka šteta i nesreća. Znak rođenja imat će na glavi ili na butini i voljet će mnogo svoju ženu. Sreća mu se ukazuje na istočnim stranama a život mu se dijeli u dva odsjeka, to jest: ako preživi 22. doživjeti će 69. Sudbina smrti njegove jeste mjesec listopad, a uzrok smrti nekakva crnoća zuba. U istom mjesecu treba mu se čuvati od najmanjih voda a isto tako i od uzvišenijih mjesta. Bolovat će od kostiju i žila.

Žensko rođeno u ovome znaku bit će lica nježnog, očiju smeđih, svakome dopadljiva i naravi blage, samo će u mladosti bolešljiva biti. Ako preživi šestu godinu živjet će dugo, biće čestita i poštena domaćica, čuvarna i razumna zbog čega će u žalost pasti. Padat će pokatkad u bijedu, bolovat će u koljenima i srcu, a ako preživi 12., 15. i 36. godinu, doživjet će duboku starost. Biljege će imati na ramenu i prsima. Bolovat će od srca, koljena i zuba.

 

Travanj

Muško dijete rođeno ovoga znaka bit će ruse kose, čela zalizana, usana zavraćenih, stidljiv, visoke znanosti dostignut će, a u svakom poslu vrijedan i dobronamjeran. Bit će krasnorječiv, no pri svem tom ipak poštovan će biti od ostalog svijeta. Imat će strašan pogled i opaljeno lice. Voljet će igre i svaku drugu razuzdanost. Na očima ili ramenu imaće znak koga s rođenjem dobiva. Voli rat i vojevanje, ali se od toga da i odvratiti, dobre je duše i duha, voli pjesmu i svirku i tajne će dobro čuvati. Nikoga za savjet neće pitati, a neće slušati ni one koji ga dobronamjerno savjetuju. Bit će veliki ženskaroš, ali ipak kod lijepog spola imat će malo sreće, jer iz pretjerane učtivosti plašljiv je.

U travnju ima sreću i dobitak. U svibnju njegov posao ima puno uspjeha. Bit će vrlo protivan svakoj pa i najmanjoj nepravdi. Ako se rodi noću, bit će bogat a ako danju, bit će siromašan, dobra djela će činiti a malo će dobročinstva primati. Putovaće po tuđim zemljama i u zimsko doba dopašće bijede, ali će se ipak s pravdom izbaviti. Da se čuva od rđava društva, jer može čak i smrtne bolesti od njih zaraditi. U siječnju i veljači može s uspjehom trgovati. Nadživjeće svoje roditelje, imaće poroda i to najviše žensku djecu. Život mu se dijeli u dva odsjeka, to jest ako preživi 8. to će onda preživjeti i 58. godinu. S plavim ljudima nikakva prijateljstva neće imati niti će ih trpjeti. Bolovaće od glave i očiju. Sudbina smrti njegove je mjesec studeni.

Djevojka ako se rodi u ovome znaku imat će ista preinačenja života kao i muški. Biće plosnatog lica, vesela pogleda, puna glasa, razgovorna. Bolovaće od glave i crijeva. Duhom biće mučena, od vatre će se uplašiti, znak će imati na prsima i glavi. Malo govori. Riječ svoju vjerno drži. Bolovat će od glave i trbuha.

 

Svibanj

Onaj tko se pod ovim znakom rodi biće lijep, čista lika, hitar, oštra pogleda, sklon ka znanostima i dospijeće do velike mudrosti, pa zbog čega može se i na veliki stupanj slave popeti. Biće pametan, milostiv i sažaljiv, obdaren s velikim duhom, te će mu njegovi drugovi zavidjeti. Novce će lako i brzo zarađivati, ali neće ih znati cijeniti i zbog toga će imati nevolja. Po osobi sudeći, bit će miran, niskog uzrasta i slobodouman, no, kada se naljuti, mnogo govori. Biće upoznat s velikim ljudima. Znak rođenja imaće na glavi ili na noktima. Često će davati povoda svađi, a u sredini svoga stoljeća iznenada će se obogatiti.

U rujnu će se oženiti i supruga će mu roditi blizanke. U listopadu mu predstoji nemoć i slabost. U studenom oženiće se po drugi put i svaka radnja i posao ispašće mu po njegovoj želji. Život mu se dijeli u dva odsjeka i to ako preživi 24. godinu doživjet će 70. U travnju imat će svake neugodnosti i štetu sa svake strane. Sudbina smrti njegove pada u mjesecu prosincu. Bolovaće od trbuha i prsiju.

Kći pod gore navedenim nebeskim znakom lijepe je i blage prirode, lijepog i pravilnog uzrasta, ali ne baš velika, nije brbljiva, ne govori čovjeku iza leđa, nego ovakom otvoreno u brk kaže što hoće i što o njemu misli, koje se svojstvo vrlo rijetko nalazi kod žena. Biće u mladosti punokrvna, a kasnije će je boljeti glava i imat će posla sa sudom. Čuvarna je i redna, u kupovanju i prodavanju je sretne ruke, varati ona ne zna, ljubi od sveg srca i osobito je vjerna. Po tuđim zemljama putovat, ali će se natrag vratiti. Životna preinačenja imaće kao i muški rođeni ovoga mjeseca. Biljege će imati na ruci, nozi i bedrima. Bolovat će od glave.

Lipanj

Tko se u ovome znaku rodi, bit će razuman, voljet će da se lijepo i čisto nosi, za znanosti neće mariti. Imat će potpuno i lijepo tijelo, biće bijel i nježan. Sreće biće nepostojane, na jelo i piće neće mnogo držati, a za laži i prevare ne daje ni pet para. Znak rođenja imaće pod pojasom a isto tako i ranu od psa.

Voli biti hvaljen i čašćavan, pomalo je lakouman, ali je zato veliki pobornik istine i prijatelj umjerenosti. Sudbina njegovog bića jeste mjesec lipanj kada će mu svaka radnja biti uspješna. Dopašće zla no će se izbaviti. Sa znojem lica svoga obogatit će se i neka se čuva zmije. Djeca će mu biti samovoljna a žena nevjerna. Nadživjeće svoju ženu, a ženska djeca će ga razveseliti pod stare dane.

Imaće sreće u trgovini. Život mu se dijeli u dva odsjeka, ako preživi 32. doživjet 66. godinu. Sudbina smrti njegove jeste svibanj, a uzrok smrti nekakav otok u koljenima. Bolovaće od zuba, ruku i nogu.

Djevojka koja se rodi u znaku Raka, biće lijepa, tanka, graorastih očiju, gostoljubiva. Bolovaće od očiju. Dobre je volje, ima veselo srce i narav, voli pjesmu i svirku i sama rado pjeva. Laka je na hodu i u jelu a brza na poslu. Uzrast i oblik krasit je do duboke starosti. Sve gleda s ljubaznošću, a i kada je progone, ne traži nikakve osvete, već želi svojom blagošću dovede sve u red. Ostaće u mladosti za mužem žalosna i u drugog zaljubiće se. Za djecom žalit će, u kući svojoj će umrijeti.

Preinačenja života imaće u 1., 4., 18. i 50. godini, koje ako preživi živjet će do 85 godina. Bolovat će od glavobolje i groznice.

 

Srpanj

Pod ovim znakom rođen biće sklon dobrim djelima, junačan, razuman, trudoljubiv, ljubiće istinu i pravdu i kod velike gospode biće omiljen. I uopće od svih ljudi bit će poštovan i to osobito od stranih (više), nego li od vlastitih prijatelja. Od ljepšeg spola biće osobito ljubljen i zbog toga sretan, u ljubavi uživat će. Biće dobronamjeran, dugih obraza i držat će mnogo do svoje časti, imaće povelike zube, a tjelesnog uzrasta biće pravilnog. Znak rođenja imaće na grudima ili na jednoj strani tijela. Vlast će dobiti, ali će se i svoje kuće zaželjeti.

Bijeda će ga snaći no izbavit se, pa će onda u miru proživjeti. Biće bogat i ljubazan starješina. Ljutina mu brzo dođe, ali se odmah i odljuti.

U srpnju imat će veliku sreću a u kolovozu njegova radnja imaće uspjeha i dobro će se sa svojim ortacima slagati. Voljeće mnogo svoju braću, a imat će djecu srditi kao što je i on sam. Sa svojom djecom malo će radosti dočekati i uživati. U drugoj polovici života postat će bogat. Život mu se dijeli u dva odsjeka: ako preživi 31. to će preživjeti i 76. godinu. Bolovaće od glave i pleća.

Djevojka rođena u ovome dobu biće pametna, blaga, stasita. Obdarena je ljepotom i zna lijepo govoriti. Žestoke naravi biće, no prema tuđima ljubazna. Pri porođaju mučit će se, dobru sreću imat će. Noću vode da ne pije, od groma da se čuva. Rodiće sina i kćer zbog koje će imati nekakve neugodnosti. Od ljudi će imati mnoga poštovanja i svi će joj odobravati, jednom riječju nitko joj neće moći biti neprijatelj. Zbog neke bijede nastradaće u 15. godini, no izbavit se. Bolovat će od očiju, zuba i pleća. Preinačenje života imat će u 11., 19. i 23. godini, što ako preživi, 80 godina dočekat će. Bolovat će od glave i zubi.

 

Kolovoz

Onaj tko se u ovome mjesecu rodi biće milostiv, dobre volje, lako će učiti i imaće sklonosti prema znanostima i umjetnosti. Treba se čuvati od velikih ljudi i da se s takvima ne druži. Govorljiv biće, a znak rođenja imaće na licu, koljenu ili na prsima. Imaće nasmijano lice i biće nepostojanih misli. Nek se čuva vode. Noge će ukvariti, s konja pašće i u glavu će se ubiti (udariti). Od željeza će imati ranu.

Za ženom će otići i kuću steći, djece će dosta imati. Za svoju čast i život dosta polaže. Biće ljubljen od stranih i starih ljudi, ali od svojih rođenih biće omrznut. Zna biti i zavidljiv a i ljute naravi. Mnogo će iskati a malo davati.

Najveća sreća mu je u lipnju, ali će to netko drugi prisvojiti. Sreća i dobitak pratiće ga po nekad iu kolovozu. U srpnju da se suzdrži od ženidbe. Ako preživi 40 dočekaće duboku starost. Bolovaće od očiju i zuba.

Djevojka koja se rodi u gore opredeljeno vrijeme prve godine bolovaće, biće vedrog i bijelog lica i kose, stasita, mnogi će je prositi. Radovaće se tuđem uspjehu, s visine će padati. Bolovaće od čela, zvijer će je ugristi, nogu će uganuti i od svih bijeda izbavit se. Koliko dobra bude uživala, toliko će i zlu biti podložna. Ponekad pada u gnjev i plač i zbog toga pati od glavobolje. Znak rođenja imaće na srcu, prsima ili vratu. Udaće se dobro i imaće mušku djecu, ali će je jedno dijete ražalostiti. Svatko će reći da je sretna. Preinačenje života imaće u 1., 5., 28., 37. i 40. godini što sve ako preživi duboku starost će dočekati. U onaj dan u koji se rodio u taj će se i razboljeti. Sudbina smrti je mjesec siječanj. Bolovat će od groznice i glavobolje.

Rujan

Tko se pod ovim znakom rodi biće lijepe pojave i držat će se pravde i istine. Znak rođenja imaće na ruci ili licu. Biće ljute naravi, no ljutnja će ga ostaviti. Imaće veliki nos a uzrasta srednjeg. Odijelom razmetaće se, biće ženskar, putovat ludo u tuđe zemlje, no umrijet će u svojoj zemlji. Od vode će propatiti. Promučiće se zbog neke prevare. Imaće biljeg drvetom dobiven.

U rujnu svaki posao biće mu uspješan, a u listopadu velika sreća i napredak, no najveća sreća pratit će ga u srpnju. Obogatit se u zrelim godinama. Biće jogunast i neće lako od svojih planova odustajati. Razumije se u sve poslove, a kada on govori, svi ga slušaju. Prva žena će ga ožalostiti a druga usrećiti.

Imat će više ženske djece, a svoje roditelje nadživjeće. U starosti će se obogatiti, ali će od djece svoje pretrpjeti veliku žalost. Ako preživi 44. i 60. godinu, živjet će dosta dugo. Sudbina smrti mu je prosinac. Bolove će imati u prsima i leđima.

Djevojka koja se rodi u ovo doba bit će široka obraza, u trećoj godini pretrpjet bolove, imat će mnogo prosioca, biće blijeda lica, govorljiva i brbljiva pa ipak rado slušana. U jednog mladića zaljubiće se i ako ga uzme, putovat s njim po stranim zemljama. Plašiće se u snu, radit će na svoju volju, to jest nikoga neće slušati, od zle žene biće napadnuta noću da švrlja. Bolovaće u plećima, glavi i prsima. Muškima je vrlo naklonjena i zbog toga je susjedi ogovaraju. Ipak lako ne otkriva svoju ljubav, nego je u tajnosti čuva. U bračnom životu bit će vrlo sretna, a i ovako neće je neka velika nesreća napasti. Mirno će poživjeti i još mlada će roditi djecu. Bolove će imati u prsima i glavi. Od zlih ljudi savjete da ne prima niti da se s njima druži. Znak rođenja imaće na prsima i licu. Preinačenje života predstoji joj u 3., 7., 17. i 40, što sve ako preživi, živjet će i 100 godina. Bolove će imati u prsima i glavi.

 

Listopad

Sin koji se rodi tada može lako da se oda bludnim stvarima ako od svojih roditelja ne bude pravilno odgojen. Zle je i opake naravi, voli novac i sklon je lažima i prijevarama. No pored svih ovih svojih nedostataka biće sklon ka dobrim djelima, radi čega će biti poštovan od velike gospode i starješina. Mnoga će dobra činiti a malo primati. Tjelesnog uzrsta biće srednjeg, imat će veliki korak i biće sasvim hladnokrvan, dostignuće poveći čin i bit će ljubljen od mnogih, no on će sam biti sasvim odan ženskom spolu. Putovaće po vodi, a raniće ga drvo i željezo. Znak rođenja imaće na lopaticama ili grudima. U studenom imat će veliku korist, a skoro svake zime biće boležljiv.

U travnju ako se oženi, bit će sretan u braku. U lipnju imat će veliku sreću. U rujnu bit će u nevolji, to jest ozlijedit ga nekakve lažne tužbe, no naposljetku izaći će sve na dobro. Život mu se dijeli u dva odsjeka, ako preživi 44. doživjet i 80. godinu. Sudbina smrti mu je mjesec svibanj; zato neka se tada čuva od vode. Bolovaće od kostobolje i groznice.

Žensko rođeno ovoga mjeseca biće uzrasta visokog, očiju velikih, duge kose i tijelom lijepa i nježna. U trećoj godini bolovaće, radiće sve na svoju volju, od vode će se uplašiti a od vatre propatiti. Pseto će je ujesti, za mladića udaće se i ostavit ga. Lako svojim ponašanjem zadobije povjerenje i naklonost velike gospode.

Imaće valjanu djecu, a ona sama voljet će svoje roditelje i bit će s njima pažljiva. Brzo će se naljutiti i ožalostiti, a još brže odljutiti i razveseliti. Za drugim mužem neko vrijeme brižna će biti. Bolovaće u 3., 12., 27. i 36. godini. U sredini stoljeća svoga pašće u tešku bolest, što ako preživi, doživjet do 89. godine, no zatim ubrzo će umrijeti. Bolovat će od glave i trbuha.

 

Studeni

Tko se pod ovim znakom rodi biće razuman, pametan i pravdoljubiv, očiju crnih, krasnorječiv i gibak u mišicama. Imaće često glavobolju i probadanja. Znak rođenja imaće na grudima ili na čelu, bit će sklon ka svakom dobročinstvu. Istinit je, dobar govornik i ima meku kosu i dobru volju. Brzo plane a još brže se smiri. Veseljak je i zabavljač u društvu, a kada mu neko povjeri nekakvu tajnu, umije da je čuva.

Zmija će ga napasti. Sa braćom ili rođacima će se tjerati i suditi, a za drugoga bi i glavu svoju založio. Od roditelja će dobiti imanje i biće imućan. Sudbina njegovog bića je mjesec studeni, i zato u ovome mjesecu imat će svaku sreću.

 

U prosincu što god bude počeo na dobro će izaći. Ženski rod vrlo rado ima i ljubi ali sve časno i pošteno. Ženiće se dva puta, no s prvom (ženom) neće imati djece. Putovaće po stranim zemljama i biće od svoga oca na dobar put izveden. Bolovaće od očiju i zuba. Ako preživi 28. doživjet će i 77. godinu. Sudbina smrti njegove je mjesec travanj, kada se treba čuvati od drveta.

Djevojka rođena u ovo doba bit će prava, duge kose, očiju plavih, obrve smeđe imaće. Uzeće dobroga muža, a treba da se čuva od bijesnog psa i zle žene. Padaće sa visine, u glavu biće ranjena, no neće umrijeti. Udavaće se samo jedanput, ali će imati dosta djece i to možda i blizance. Zbog muža će u žalost padati, ali će opet sama sebe iz nevolje izvući i na pravi put dovesti. Jedno od njezine djece će je ražalostiti i dosta toga na žao učiniti. Preinačenje njenoga života bit će u 8., 11. i 22. godini, što ako preživi, živjet će do 76. godine. Bolovat će od prsnih bolesti, glavobolje i kostobolje.

Prosinac

Muško dijete rođeno ovoga mjeseca, snažno je, nosa široka, obraza lijepih, biće krasnorječivo i kada govori, vikaće. Oštar je, ljutit, na majku liči, blage savjete a i psovke na jedno će uho čuti a na drugo ispustiti. Od njega će malo tko koristi imati. Obećava mnogo a ispunjava malo no povjerene mu tajne čuva vrlo, duha biće slobodnog, u trgovini nepošteno će se vladati, dobitak će mu propasti.

Ženiće se više puta, raniće se željezom u nogu. Od drveta nek se čuva, vatra će ga opeći. Znak rođenja imaće na prsima, čelu, bedrima ili koljenu. Dvouman je, u bezumlju pogrješiće zbog žene. Ako se u srpnju oženi, bit će sretan. Mnogu će zemlju proći. Nikako se ne može skrasiti na jednom mjestu već stalno ide tamo-amo. Roditelje svoje bacit će u tugu no opet će ih obradovati.

 

U siječnju pratiće ga sreća i uspjeh, u prosincu svaka radnja će mu na dobro izaći. Brakolomac je. Život mu se dijeli u dva odsjeka: ako preživi 25 doživjet će i 55. godinu. Sudbina smrti njegove je mjesec srpanj. Bolovaće od trbuha.

Ženska rođena pod ovim znakom, omalena je, rumena i snažna crnih očiju. Ako se rodi u dan praznika, biće gostoljubiva. Biljeg imat će po sredini tijela. Dijete će jedno roditi u bolesti. Dobro će proživjeti u starosti, ali imat će neku napast od jedne žene. Ona ne govori mnogo, ali često govori sama sa sobom. Teži za slavom i često sama sebe hvali. Vodu noću da ne pije. Preinačenje života imat će u 3., 12., 28. i 42. godini i ako ovo sve preživi, doživjet će i do 79. godine. Bolovat će od nogu, glave i trbuha.

 4,912 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »