Novac dobijen na kocki ne donosi sreću!

Novac dobijen na kocki ne donosi sreću!

Naši stari su vjerovali da novčanicu najvećeg apoena treba čuvati po godinu dana jer su smatrali da će se tako napuniti energijom ukućana i početi da privlači novac u dom

 

 

Odnos prema novcu ima direktan uticaj na vaše finansijsko stanje, smatrali su naši stari koji novčanik nikad nisu držali praznim – bez obzira na “stanje na računu”, uvijek su u pregradi imali barem pokoji novčić jer su vjerovali da se tako “privlači” novac u kuću. Tako su u pregradi držali prvu novčanicu koju su zaradili ili novac koji im je darovao neko koga su smatrali dobrim čovekom. Tu novčanicu ili novčić su smatrali svojevrsnim talismanom finansijske sigurnosti.

 

 

 

Dan za traženje povišice

Zato se vjerovatno i dan danas njeguje običaj da kad nekom darujete novčanik, on ne smije da bude prazan. Mnogi su čak u skrivenoj pregradi novčanika čuvali papirnatu novčanicu najmanjeg apoena – smatrali su da onaj ko to radi bolje upravlja novcem.

Dok se u moderno vrijeme sprovode razna istraživanja o tome kako šefovi “dišu” tokom sedmice, pa se pokazalo da je četvrtak idealan dan za traženje povišice jer su nadređeni tog dana popustljiviji jer se mentalno pripremaju za nadolazeći vikend, naši stari su vjerovali da je srijeda prijepodne najbolje vrijeme za to.

S druge strane, prema vjerovanjima, sve transakcije koje obavite uveče vode u propast, a novac se ne posuđuje utorkom. Kako bi novac “zavolio” vašu kuću i bukvalno se lijepio za vas, na dan isplate plate, s računa ne biste smjeli da skinete ni dinar. Cijela plata bi trebalo da prenoći u vašem domu, što bi u današnje vrijeme značilo na vašem računu.

 

 

 

 

Navike koje privlače novac u kuću

Domaćice su krpile i najmanju rupicu na džepovima jer su vjerovale da novac tako lakše curi iz vaših ruku. Da bi u kući bilo što više novca, pazile su da ni na jednoj košulji ili kaputu ne nedostaje dugme, a nakon što bi pomele kuću ili dvorište, metlu su odlagale drškom prema dole.

Novac koji je dobijen na kocki, pronađen, oštećena novčanica ili zarđala kovanica ne donose sreću, pa ih naši stari zato nisu čuvali u novčaniku. Naprotiv, prvom prilikom su ih darovali siromašnijima od sebe ili bi ih što prije potrošili.

Novčanicu najvećeg apoena koju su imali, stari su u domu čuvali po godinu dana jer su smatrali da će se tako napuniti energijom ukućana i početi da privlači novac u dom.

 

 

 

 

 

aura.ba

 4,158 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »