Proljetno ljekovito bilje: Jaglac čuva živce i srce, a breza topi kamenac!

Proljetno ljekovito bilje: Jaglac čuva živce i srce, a breza topi kamenac!

 

 

 

Bubrezi – Ako se kroz određeno vrijeme dnevno piju 2 do 3 šolje nezaslađenog čaja od brezovog lišća, mogu se sami rastvoriti bubrežni kamenci, a i bubrežni pijesak se može bezbolno izlučiti.

 

 

 

 

Šećerna bolest – Čajni oparak od brezovog lišća može se preporučiti i bolesnicima koji imaju početni oblik šećerne bolesti. Treba ga piti bez šećera, dvije do tri šolje dnevno, u gutljajima. Kod ove bolesti i kod gihta, bolesti bubrega, hroničnog katara mjehura i žučnih kamenaca, preporučuje se uz čajni oparak koristiti potpune ili djelimične kupelji od brezovog lišća.

 

 

 

 

Kosa – Sok od breze može se koristiti kao voda za kosu jer jača korijen i pospješuje rast kose, zaustavljanje peruti i ispadanje kose.

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2020/04/breza-biljka.jpg

 

 

Kamenac – Čajna mješavina za kamenac i pijesak u bubrezima: u istim dijelovima izmiješati listove breze, puzave pirike, čestoslavice i vodopije. Od te mješavine uzeti 1 čajnu kašiku za 1 šolju oparka i piti u gutljajima 2 do 3 šolje dnevno.

 

 

 

 

Kašalj – Čajni oparak od 1 velike kašike svježih brezovih pupoljaka na 2 šolje vode, dobro zaslađen medom, ublažava kašalj.

 

 

 

 

BRIJEST

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2020/04/brijest.jpg

 

 

Koža – Kora brijesta sabire se u proljeće, a uzima se samo unutrašnja i srednja kora grana starih od 1 do 2 godine. Za kožne bolesti uzmite 150 g usitnjene brijestove kore, kuhajte je jedan sat u 2 litra vode ili mlijeka. Nakon toga ostavite je da stoji 5 sati, procijedite i stavite na lanenu krpu koja će vam poslužiti kao obloga za ozlijeđenu kožu.

 

 

 

Šećer – Ako imate šećernu bolest, jednu veliku kašiku cvijeta brijesta prelijte s 2,5 dl vrele vode i ostavite da poklopljeno stoji 5 minuta. Zatim procijedite napitak i uzimajte ga dva puta dnevno po jednu šolju prije jela.

 

 

 

 

JAGLAC

https://aura.ba/wp-content/uploads/2020/04/jaglac.jpeg

 

 

Bronhitis – Zbog saponina i ostalih ljekovitih sastojaka, pripravci od korijena jaglaca su jako dobar lijek za dugotrajni kašalj, gripu, bronhitis, hripavac i upalu pluća, jer rastvaraju i izbacuju sluz i nadoknađuju nedostatak vitamina C u organizmu.

 

 

 

Giht, reuma – Pripravci od korijena i cvjetova jaglaca, djeluju na čišćenje krvi i izlučuju sve one otrovne tvari koje utječu na stvaranje gihta i reumatizma. I poznati iscjelitelj Kneipp bio je veliki zagovornik jaglaca, te je savjetovao da ljudi skloni reumatizmu i gihtu duže vrijeme piju dnevno 1 do 2 šolje čaja od cvjetova jaglaca, pa će im se jaki bolovi smanjiti.

 

 

Srce – Mogu se uzimati cvjetovi jaglaca namočeni u dobro vino ili konzervirani sa šećerom u prahu, tako da se u staklenu posudu naizmjenično stavi sloj cvjetova debljine palca i sloj šećera. Posuda se dobro zatvori čistom krpom i zaveže. Ovo se sredstvo za jačanje srca uzima prema potrebi, 1 – 3 čajne kašike dnevno.

 

 

 

Živci – Čaj od cvjetova jaglaca izvanredno je sredstvo za okrepu živaca, ublažavanje migrene i glavobolje. Ovaj čaj smanjuje navalu krvi u glavu, liječi drhtanje udova i odlično je sredstvo za spavanje. Takav čaj ne može škoditi niti izazvati ovisnost pa ga treba uzimati umjesto lijekova.

 

 

 

MASLAČAK

 

Maslačak, kralj biljnog svijeta…mnogi ne znaju koliko je moćan ...

 

 

Mokrenje – Za otežano mokrenje pomiješajte po 30 g maslačka, preslice i kilavice, te 10 g svile od kukuruza. Tri kašike ove mješavine prelijte s pola litra kipuće vode, poklopite i ostavite da odstoji 2 sata, procijedite i pijte svaka dva sata po jednu kašiku čaja.

 

 

 

Za jačanje – Za jačanje organizma vrlo je koristan čaj od 10 g suhog lista maslačka, koji se moči 12 sati u 2,5 dl vode, a potom se doda velika kašika meda, pa se sve kuha 5 minuta. Pije se manja šolja ujutru natašte, a ostatak u gutljajima tokom dana.

 

 

 

Trovanje krvi – Kada se prelomi stabljika maslačka, pojavi se mliječni sok, koji pomaže kod trovanja krvi teškim metalima. Tri sedmice treba piti po 2 do 3 male kašikice. Tri do šest kapi ovog soka pomiješa se u jednakim dijelovima s rakijom i uzima 3 puta dnevno.

 

 

 

 

 

PODBJEL

 

 

Bronhitis – Treba uzimati samo potpuno zdrave glavice cvijeta bez peteljki. Prelijte jednu kašiku usitnjenih dijelova biljke s dva decilitra vrele vode i koristite za liječenje disajnih organa te za lakše iskašljavanje u početku bronhitisa i tuberkuloze.

 

 

 

Rane, čirevi – Osušene listove i cvjetove usitnite tuckanjem s drvenim batom, pa s ovim prahom pospite rane, zagnojene kosti i čireve koji će se potom prije očistiti i zarasti.

 

 

 

 

BIJELA VRBA

Hemoroidi – Napitak za hemoroide, osip i živce priprema se od 25 dkg mladih vršaka i pupoljaka vrbe. Namočite ih 16 sati u pola litra vina i pola litra vode, a potom sat i pol kuhajte na laganoj vatri. Uzimajte dnevno 2 – 3 šolje, ali samo po jedan gutljaj svakih pola sata do sat.

 

 

 

Kora bijele vrbe: korisna svojstva, sastav, upute za uporabu ...

 

 

 

 

 

(aura.ba)

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »