NE ČISTITE RUKE ALKOHOLOM, MOŽE NANIJETI VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI

NE ČISTITE RUKE ALKOHOLOM, MOŽE NANIJETI VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI

 

 

 

 

 

 

Alkohol je sastojak proizvoda za dezinfekciju i čišćenje, ali ne može svaki ubiti klice“, kaže za Men’s Health dr. Robert Glatter.

Preporuka stručnjaka je da za čišćenje koristite registrirana dezinfekcijska sredstva ili sapun i vodu.

Teoretski, alkohol se može koristiti za dezinfekciju tvrdih predmeta, navodi Good Housekeeping. Međutim, površina mora ostati vlažna barem 30 sekundi kako bi se neutralizirale bakterije. Sredstva sa 70 posto alkohola brzo isparavaju, što ovu metodu čini neefikasnom.

S druge strane, alkoholna pića sadrže maksimalno do 40 posto alkohola, što znači da nisu učinkovita za rješavanje bakterija.

 

 

 

Što se ruku tiče, sapun i voda bi trebali biti vaš prvi izbor.

  • Pripazite da perete i dio među prstima te ispod noktiju i to barem 20 sekundi“, dodaje dr. Glatter.

Naravno, ponekad pranje ruku nije moguće, tada koristite sredstva za dezinfekciju ruku s barem 60 posto alkohola.

 

 

 

 

Stručnjaci su strogo protiv toga da sami proizvodite sredstva za dezinfekciju ruku. Smatraju da je nemoguće u kućnoj radinosti napraviti učinkovito rješenje.

  • Izopropilni alkohol dehidrira kožu, a može dovesti i do opeklina. Još važnije, oštećeni dijelovi kože su pod većim rizikom od infekcija“, upozorava dr. Glatter.

Neki proizvođači alkoholnih pića na društvenim su mrežama sami upozorili da njihovi proizvodi nisu namijenjeni za higijenu ruku.

Uglavnom, najsigurnije je prati ruke toplom vodom i sapunom. Kada ste u kupnji, nemojte dodirivati lice i operite ruke čim dođete kući.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »