Proizvođači automobila su blizu kolapsa zbog rata!

Proizvođači automobila su blizu kolapsa zbog rata!

Ukrajinski proizvođači prestali su proizvoditi žičane pojaseve potrebne za proizvodnju automobila, ali europski proizvođači ne mogu popuniti prazninu zbog nedostatka sirovina poput bakra.

Prema češkom ekonomskom dnevniku Hospodářské noviny (HN), trenutna situacija mogla bi dovesti do kolapsa lokalnih dobavljača automobila.

“Očito je da gotovo sve europske automobilske tvrtke imaju dobavljače kabelskog svežnja u Ukrajini”, rekao je za HN Daniel Otáhal, direktor prodaje tvrtke KES (Cable and Electrical Systems).

“Kolaps automobilske industrije u EU gotovo je izvjestan, u razdoblju od nekoliko tjedana, ako ne i mjeseci”, upozorio je Otáhal.

Češki proizvođač automobila Škoda potvrdio je da ima problema s tri glavna dobavljača iz Ukrajine i još pet kooperanata. Tvrtka je već obustavila proizvodnju svojih električnih vozila, izvijestio je HN.

Nedostatak kabelskog svežnja još je jedan udarac za češku automobilsku industriju nakon nedavnih problema uzrokovanih pandemijom COVID-19 i nedovoljnim zalihama čipsa. Štoviše, industrija je jako ovisna o plinu i električnoj energiji. Uz vrtoglave cijene energije i očekivane učinke sankcija EU protiv Rusije, automobilska industrija postaje nervozna zbog svoje bliske budućnosti.

Kao reakcija na invaziju Ukrajine, Škoda, jedan od najvećih čeških izvoznika, odlučila je obustaviti sve svoje aktivnosti u Rusiji i zaustaviti izvoz automobila u tu zemlju. Rusija je do sada bila značajno izvozno odredište i Škodino drugo najveće tržište u 2021.

 

 

 

IZVOR: euractiv.com

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »