PREVARITE PREHLADU I GRIPU UZ OVE SAVJETE

PREVARITE PREHLADU I GRIPU UZ OVE SAVJETE

U jeku smo sezone prehlada i virusa i mnogi se žale da ih nešto stalno „lomi“. Stručnjaci kažu da je ovakvo stanje moguće preduprijediti, ukoliko usvojite određene preporuke.

 

 

 

 

Mnogi se pitaju da li je moguće izbjeći prehladu ili gripu od virusa kojima ovakvo vrijeme izuzetno prija.

“Lomljivo” tijelo, bolovi u mišićima, suzne oči, curenje nosa i niz drugih simptoma svako teško podnosi, jer nam onemogućavaju normalan život i rad.

Stručnjaci, međutim, ističu da je ovakvo stanje moguće preduprijediti, ukoliko usvojite određene preporuke.

– Pravilno se hranite i unosite minerale cink, željezo, bakar, selen, kao i vitamine A, B6, C i E. Oni se nalaze u voću, povrću, a posebno u orašastim plodovima, sjemenkama tikve i žitaricama

 

 

 

 

 

 

 

– Budite fizički aktivni, jer su istraživanja pokazala da osobe koje vežbaju imaju jači odbrambeni sistem. Njegova snaga je uslovljena povećanim brojem imunoglobulina, koji se i bore protiv infekcija, prenose Novosti.rs.

– Pazite na varenje i unosite probiotike, odnosno “dobre bakterije”. One su od presudne važnosti za kvalitet crevne flore, a samim tim i za sveukupno zdravlje. Da bi se ovo postiglo, dobar mliječni proizvod je nezaobilazan u svakodnevnoj ishrani.

– Smanjite unos kofeina, a povećajte unos bijelog luka. Izbegavajte alkohol. Da biste spriječili dehidrataciju, pijte mnogo vode, razrijeđenih sokova od povrća, biljne čajeve.

– Po mogućnosti  živite opuštenije, jer stresni hormoni slabe imunitet. To su pokazala brojna istraživanja.

 3,971 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »