Prestali ste pušiti? Vaše tijelo posljedice će osjećati i do 15 godina kasnije

Prestali ste pušiti? Vaše tijelo posljedice će osjećati i do 15 godina kasnije

SVI znaju koliko je pušenje štetno. Može uzrokovati rak i nanijeti ozbiljnu štetu srcu i plućima. Prestati pušiti je najbolja stvar koju možete učiniti, ali znanstvenici kažu da može potrajati i do 15 godina da se tijelo potpuno oporavi od oštećenja nastalih zbog nikotina, duhana i drugih štetnih tvari.

 

 

 

Istraživanje koje su proveli Amerikanci pokazalo je da organizmu treba puno više od prethodno procijenjenih pet godina da se srce potpuno oporavi od pušenja.

Znanstvenici su analizirali podatke 8700 osoba koji su prikupljani više od 50 godina i došli do zaključka da je potrebno 16 godina za smanjenje rizika od srčanog udara i drugih oblika kardiovaskularnih bolesti.

 

 

Proteklih godina pokazalo se da već 20 minuta nakon prestanka pušenja rad srca i krvni tlak padaju na normalnu razinu. Nakon 12 sati od prestanka pušenja, razina ugljičnog monoksida u krvi počinje se stabilizirati, a nakon tjedan dana se rizik od srčanog udara počinje smanjivati jer krvne žile nisu izložene opasnostima koje nosi pušenje.

 

 

Međutim, rizik od bolesti srca postoji puno dulje.

“Stvarni rizik od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti se smanjuje, ali kod dugogodišnjih pušača došlo je do promjena na srcu i plućima koje se možda uopće neće normalizirati”, izjavila je autorica istraživanja Meredith Duncan za Daily Mail.

“Želimo se ponovno pozabaviti ovom temom, a sada ćemo u ispitivanja uključiti i genetske podatke kako bismo procijenili interakciju gena i navike pušenja za rizik od raka pluća”, dodaje Duncan.

 

 

 

Vlade mnogih zemalja pojačavaju napore kako bi ljudi prestali pušiti, a najčešća mjera kojom se služe u tu svrhu je podizanje cijena cigareta. Tako bi kutija cigareta u Velikoj Britaniji do 2020. trebala stajati 20 funti ili oko 170 kuna. U Hrvatskoj je plan da do kraja godine kutija cigareta poskupi do dvije kune.

To znači da prestankom pušenja, osim što radite nešto korisno za vlastito zdravlje, možete popraviti i bankovno stanje svog računa.

 

 

 

 

index.hr

 2,115 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »