Jedite čokoladu kako biste živjeli duže

Jedite čokoladu kako biste živjeli duže

ČOKOLADA je, čini se, jako dobra za zdravlje i pomaže da živite duže. Istraživanje je otkrilo da čokoladica, ako se jede uz dodatak cinka, aktivira spoj koji usporava starenje, piše MailOnline.

 

 

 

Naime, znanstvenici iz Njemačke utvrdili su da cink aktivira polifenole. Ova aktivacija štiti organizam od plina koji nastaje kao otpadni produkt stanica. Nastali plin može oštetiti DNK čovjeka, a smatra se da ima ključnu ulogu u procesu starenja te se povezuje s upalama koje mogu izazvati karcinom i Alzheimerovu bolest.

 

 

Osim čokolade, čaj, kava i vino sadrže polifenole koji su važan antioksidans jer pomažu u borbi protiv oštećenja stanica.

 

 

 

 

“Svakako je moguće da se u budućnosti vino, kava, čaj ili čokolada obogate cinkom”, rekla je voditeljica istraživanja dr. Ivana Ivanović-Burmazović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polifenoli sami ne mogu razgraditi ovaj plin, ali u kombinaciji s cinkom stvaraju “mega kompleks”.

 

 

 

Ovo istraživanje provedeno je na Sveučilištu Erlangen–Nuremberg, a prvi put su istraženi učinci ovog enzima bez pribjegavanja metalima kao što su bakar i željezo. Cink je manje toksičan, u prevelikim dozama može izazvati povraćanje i promjenu okusa. S druge strane, previše željeza povezuje se s bolestima jetre, dijabetesom i zatajenjem srca, dok bakar uzrokuje groznicu, anemiju i niski tlak.

 

 

 

Ranije se pokazalo da čokolada u umjerenim količinama može biti zdrava za srce, a prema istraživanju Harvarda čini nas i pametnijima.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »