Preminuo kreator legendarnih Marvelovih superheroja

Preminuo kreator legendarnih Marvelovih superheroja

STAN LEE, jedan od osnivača legendarnog Marvel Comicsa, preminuo je u dobi od 95 godina.

Već prošle godine, kad mu se zdravlje počelo pogoršavati, počele su rasprave oko toga tko će naslijediti njegovo golemo bogatstvo u vrijednosti od 70 milijuna dolara.

Leeju je pozlilo u ponedjeljak rano ujutro u njegovom holivudskom domu te je hitno prebačen u bolnicu Cedars-Sinai, no ubrzo po dolasku je preminuo.

Iza njega je ostala kći jedinica Joan Celia. Njegova supruga Joan preminula je u lipnju prošle godine nakon moždane kapi, a par je bio u braku punih 70 godina.

Lee se proslavio šezdesetih kao je bio jedan od osnivača Marvel Comicsa iz kojeg su potekli neki od najveličanstvenijih superheroja koje ljudi diljem svijeta obožavaju do danas. Hulk, Thor, X-Men, Dr. Strange, Iron Man, Spider-Man i Captain America su samo neki od njih.

 

Slikovni rezultat za stan lee

 

 

Početak karijere

Stan Lee rođen je 1922. godine kao Stanley Martin Lieber, a tijekom svog dugog života imao je plodnu i raznovrsnu karijeru kao pisac stripova, urednik, producent, glumac i izdavač.

U Marvel Comicsu prvo je bio glavni urednik, a zatim izdavač i predsjednik. Pojavio se i u nekoliko Marvelovih filmova. Surađivao je s brojnim umjetnicima poput Jacka Kirbya i Stevea Ditka, a Marvel Comics je od male izdavačke kuće pretvorio u ogromnu multimedijsku kompaniju.

U mladosti je imao ambiciju postati pisac, no 1939. je postao asistent u Timely Comicsu, dijelu kompanije Martin Goodman koja se bavila izdavanjem šund magazina, jeftinih knjiga, avanturističkih magazina za muškarce i stripova, a koji će početkom šezdesetih prerasti u Marvel Comics. Njegov debi u svijetu stripa bio je tekst za priču “Capitain Americas Folis the Traitors Revenge” koji je objavljen u svibnju 1941. Potpisao se pseudonimom Stan Lee.

 

 

 

Prvi superheroji 

Prvi superheroj kojeg je Lee pomogao stvoriti bio je Destroyer, a uskoro su uslijedili Father Time i Jack Frost. Sa samo 19 godina postao je urednik, a uskoro i glavni urednik odjela za stripove u kompaniji Martin Goodman. 1972. došao je na mjesto izdavača.

Pedesetih je s kolegom Danom DeCarlom pokrenuo strip My Friend Irma, a do početka šezdesetih je čak razmišljao odustati od karijere u stripovima.

Sve se preokrenulo kad je krajem pedesetih urednik DC Comicsa Julius Schwartz počeo eksperimentirati sa superjunacima i kad je s tim doživio veliki uspjeh, izdavač ga je spojio s Leejem. Supruga ga je u to vrijeme posavjetovala da, prije nego odustane od karijere, pokuša pisati priče kakve se njemu sviđaju. Lee je nakon toga superjunacima odlučio dodijeliti mane koje su ih razlikovale od dotadašnjih arhetipova idealnih junaka. Tako je stvorio realnije, kompleksnije likove sa stvarnim problemima koji su ljudima bili još privlačniji.

 

 

 

Revolucija u svijetu stripa

Prva grupa superheroja koje je stvorio u suradnji s crtačem Jackom Kirbyjem bila je Fantastična četvorka koja je doživjela nevjerojatnu popularnost, nakon čega su njih dvojica stvorili brojne nove likove poput Thora, Hulka, Iron Mana i X-Mena. U suradnji s Billom Everettom nastao je Daredevil, a sa Steveom Ditkom osmislio je Do Strangea i Marvelov najpopularniji lik Spidermana. Svi oni su postojali u istom svemiru. Spojivši nekoliko svojih likova Lee i Kirby stvorili su Avengerse.

Lee je tako stvorio pravu revoluciju i počeo se povezivati s fanovima. Ubrzo se počeo stvarati brand Marvel Comicsa, a 1965. osnovan je i fan klub Merry Marvel Marching Society. U svojim stripovima bavio se i ozbiljnim temama poput ovisnosti, Vietnamskog rata, rasizma, diskriminacije…

 

 

 

 

Izdavačka i filmska karijera

1972. prestao je pisati priče i preuzeo ulogu izdavača, a nakon toga je bio glavno lice Marvel Comicsa. 1978. objavljen je prvi Marvelov strip u knjizi “The Silver Surfer: The Ultimate Cosmic Experience”. 1981. preselio se u Kaliforniju, te je radio na Marvelovim filmovima u kojih se nekoliko i sam pojavio. 2009. kompanija Walt Disney kupila je Marvel Entertainment za četiri milijarde dolara.

 

 

 

Kraj života

Posljednje godine Leejeva života bile su prilično turbulentne. Nakon smrti svoje supruge Joan, tužio je izdavače POW!Entertainmenta- kompanije koju je sam osnovao 2001. koja se bavila filmovima, televizijom i video igricama- zbog navodne prevare, ali je već nekoliko tjedana kasnije odustao od tužbe. Također je tužio svog nekadašnjeg poslovnog menadžera i protiv njega podnio zahtjev za zabranu približavanja.

 

 

 

 

 

index.hr

 2,116 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »