Potrošačka korpa u BiH iznosi čak 2.074 KM, plata je ne može pokriti ni 50 posto: Kako izaći na kraj

Potrošačka korpa u BiH iznosi čak 2.074 KM, plata je ne može pokriti ni 50 posto: Kako izaći na kraj
Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za februar 2019. iznosila je 895 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za 29 KM je niža od prosječne plate isplaćene u januaru 2019. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 43,13 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine: prehrana – 40,2 posto, stanovanje i komunalne usluge – 15,2 posto, higijena i održavanje zdravlja – 5,7 posto, obrazovanje i kultura – 12,5 posto, odjeća i obuća – 14,7 posto, prijevoz – 6,8 posto i održavanje domaćinstva – 5,8 posto.

Slikovni rezultat za kupovina
U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 80 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.
klix.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »